Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Япония планира да приеме помощ за земетресението само от САЩ, съобщи японският в. "Никей"

Япония планира да приеме помощ за земетресението само от САЩ засега, но не и помощи от други региони или страни, съобщи японският в. "Никей", цитиран от Ройтерс.
Това става ясно четири дни след земетресението, което причини смъртта най-малко на 94 души и наложи около 33 000 местни жители да напуснат домовете си. Броят на хората, които все още са в неизвестност, бе намален до 222 души.
Още една жена бе извадена жива от руините 72 часа след като земетресението с магнитуд 7,6 разтърси префектура Ишикава, съобщи Асошиейтед прес.
Съединените щати заявиха, че подготвят военна логистична подкрепа и помощ за опустошените от земетресението региони в Япония. "САЩ са тук да подкрепят нашия приятел и съюзник, за да се справи със земетресението. Подготвя се военна логистична подкрепа, храна и други доставки", написа в "Екс" посланикът на САЩ в Япония Рам Еманюъл.
Японското бизнес издание "Никей" допълва, че САЩ и Япония обсъждат как и кога американските сили ще координират усилията си с японските сили за самоотбрана, за да окажат помощ за справяне с бедствието на полуостров Ното и околните райони.
"Не приемаме никакъв персонал или материална помощ от други държави или региони в момента, като се има предвид ситуацията и усилията, които ще бъдат необходими, за да ги получим", заяви днес главният секретар на японското правителство Йошимаса Хаяши. Той добави, че няма да коментира какви дискусии са водени със САЩ.
Американски официален представител, който пожела да запази анонимност, каза пред Ройтерс, че все още не е взето решение за подробностите, но и двете правителства координират действията си по отношение на евентуална помощ от страна на американските войски.
В Япония са базирани около 54 000 военнослужещи на САЩ, което е най-голямото американско военно присъствие в чужбина, уточнява Чикагският съвет по глобалните въпроси.
Японският министър-председател Фумио Кишида каза, че има предложения за помощ и съболезнователни послания и от други правителства, включително от Тайван и Китай.
Пълният размер на жертвите и щетите от земетресението, което стана на Нова година, остава неясен, а спасителните екипи се борят да стигнат до тежко засегнатите райони поради прекъснатите пътища и повредената инфраструктура.
Но заради броя на хората, които все още са в неизвестност, това може да се окаже вероятно бедствието с най-много жертви от 2016 г. насам и може да бъде най-тежкото като материални щети след мощното земетресение и цунами, които през 2011 г. засегнаха източната част на Япония.
Въоръжените сили на САЩ бяха силно ангажирани с оказването на помощ при бедствия в усилията за преодоляване на последиците от земетресението през 2011 г., като предоставиха над 24 000 души персонал с 24 кораба и 189 самолета.
"Възможно е да получим помощ в бъдеще, но в този момент нищо не е решено", каза днес пред Ройтерс говорител на японското министерство нана отбраната.

c