Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Все още няма решение дали ще се проведе земеделският протест

Радостина Жекова: Загубите в бранша са огромни

Все още няма решение от браншовите организации в земеделието дали утре ще се проведе национален протест. Предстоят срещи по асоциации, за да се обсъди договореното на вчерашната среща при премиера. Това каза в "Денят започва" по БНТ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

"Това, което вчера се случи, не е договорено, то е предложение, тепърва днес има управителни съвети, събрания по места, комуникация с членовете доколко всичко това, което ни е предложено, удовлетворява земеделските производители. Преговорният процес не е завършил и протестната готовност е висока", коментира Симеон Караколев.

Според него правителството е покрило на 90% финансовите им искания. Вчера управляващите обещаха 150 млн. лева да бъдат отделени за животновъдите, млекопреработвателите и производителите на плодове и зеленчуци.

"В рамките на днес или най-късно в утрешния ден всички организации в цялата страна ще имаме ясна представа продължаваме ли с преговорните действия или спираме преговорите и излизаме на протест", допълни Симеон Караколев.

Зърнопроизводителите ще получат помощ само, ако докажат пред данъчните, че са работили на загуба през миналата година. Според Радостина Жекова от Камарата на зърнопроизводителите загубите в бранша са огромни.

"Сектор "Зърнопроизводство" е на загуба от -27%, което означава, че на всеки 100 лева земеделски производител губи 27 лева за 2023 година. Междуфирмената задлъжнялост в сектора е огромна - 40 процента", коментира и и подчерта, че исканията на земеделците са напълно аргументирани", каза още Радостина Жекова и подчерта, че водят добра комуникация със земеделското министерство.

В същото време днес се очаква протест на производители, които не бяха поканени на срещата с премиера. Основните им искания са да бъдат компенсирани заради вноса на по-евтини стоки от трети за ЕС страни. Настояват и за оставка на земеделския министър.

Източник: БНТ

c