Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Временен дом за котки ще бъде изграден в Балчик

Временен дом за котки ще обособи в Балчик Сдружение „Малките големи”-София. На последното си заседание Общинският съвет на Белия град даде съгласието си да предостави на организацията безвъзмездно за ползване за срок от пет години имот частна общинска собственост. Той представлява второстепенна сграда на един етаж със застроена площ 45 кв. м и прилежащ терен към нея с площ около 300 кв. м в Промишлената зона на Балчик.

В искането си за предоставяне на имота, в който ще бъде изграден временният дом за котки, председателят на Сдружение “Малките големи” Петър Добрев споделя, че организацията развива дейност в защита на животните вече повече от година на територията на община Балчик. През този период е намерен дом на над 50 улични котки и на 10 кучета. Отделно са кастрирани и ваксинирани над 50 котки и кучета, които след това са върнати в колониите си. Със съдействието на организацията животни са осиновени в цялата страна, а някои и в чужбина – Австрия, Германия, Белгия, Финландия.

Добрев посочва, че постепенното намаляване на кучешката популация в Балчик автоматично довежда до увеличение на котешката. „Всички сме свидетели на това как ежедневно по улиците на Балчик може да се види тъжната гледка на премазани малки котенца, както и на болни и пълни с паразити животни, на гладуващи бременни и новородени котенца – споделя председателят на Сдружението. – След всеки размножителен период намираме кутии с изхвърлени новородени котенца, оставени на произвола. На няколко пъти през последната година имахме случаи и на отровени и кучета с антифриз”.

Намерението на „Малките големи” е във временния дом за котки животните да бъдат подслонявани, лекувани и да чакат своите осиновители на безопасно и топло място. Същевременно сградата ще служи и за временен подслон на подлежащи на кастрация котки, както и за престой на току-що кастрирани такива. Според Петър Добре така по един изцяло хуманен начин ще се ограничи и намали котешката популация в общината.

В заключение председателят на Сдружение „Малките големи” посочва: „В редица туристически проспекти Балчик е наричан „градът на котките”. За да бъде този чар запазен и развиван обаче тези котки не следва да са гладни, болни и премазани. Нашето котешко пространство ще е един чудесен пример, че Балчик се грижи за своите бездомни животни, ще е реклама за града, а също и приветливо място, където туристите да се запознаят с нашата дейност и при желание да осиновят котка от нашия град”. 

c