Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Владимир Путин заяви, че Русия иска да си сътрудничи с Виетнам в енергетиката и сигурността

Руският президент Владимир Путин днес подписа редица сделки с виетнамския си колега То Лам по време на държавна визита, която идва в момент, когато Москва полага усилия да заздрави връзките си в Азия, за да компенсира растящата международна изолация заради военните действия в Украйна, предаде Асошиейтед прес.
Владимир Путин и членовете на руската делегация също така посетиха мавзолея на първия виетнамски президент Хо Ши Мин, предаде ТАСС.
Двамата президенти подписаха споразумения за засилване на сътрудничеството в областта на образованието, науката и технологиите, петрола и газовите проучвания, както и на здравеопазването. Те също така се споразумяха да работят по пътна карта за център за ядрени науки и технологии във Виетнам.
След разговорите Путин каза, че двете страни споделят интерес в "развиването на надеждна архитектура за сигурност" в Азиатско-Тихоокеанския регион, базирана не върху употребата на сила, а върху мирното уреждане на спорове и без място за "затворени военно-политически блокове".
Това бе потвърдено от новия президент на Виетнам То Лам, който каза, че двете страни искат да задълбочат "сътрудничеството в сферите на отбраната и на сигурността с цел справяне с нетрадиционните предизвикателства в сферата на сигурността", и в също време да изпълняват енергийни проекти и да разширят обхвата на инвестициите. Той също така поздрави Путин за преизбирането му и похвали "вътрешната политическа стабилност" на Русия.
Путин се срещна и с най-влиятелния политик във Виетнам – генералния секретар на Комунистическата партия Нгуен Фу Чонг, както и с премиера на страната Фам Мин Чин, съобщи официалната виетнамска новинарска агенция. Очаква се той да се срещне и с председателя на парламента Тран Тхан Ман.

c