Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Виртуозният Светлин Русев ще свири в Добрич с цигулка Страдивариус от 1720 г.

Заедно с Български камерен оркестър Добрич с диригент Арто Чифчиян ще поднесат на публиката един шедьовър в цигулковия репертоар

Виртуозният цигулар Светлин Русев ще свири на 13 март  в Концертна зала „Добрич“. Заедно с Български камерен оркестър Добрич с диригент Арто Чифчиян ще поднесат на публиката един шедьовър в цигулковия репертоар на всички времена, а именно - Концерт за цигулка, оп. 61, Ре мажор /1806 г./ от Бетховен. Другото произведение, избрано от маестро Чифчиян, е  Адажио из струнен квинтет от Антон Брукнер - един от най-големите симфоници на ХІХ век, с което ще се отбележат и 200 г. от рождението на автора.

Съчетанието от огромен талант, разностранни интереси и скромност носи на Светлин Русев международно признание и ангажименти години напред.  Благодарение на усилията на Община град Добрич и на диригента Арто Чифчиян и в Добрич ще видим отблизо Светлин Русев – музикант и преподавател с признат талант и изключително силно изявени майсторски умения.

Носител е на награди от международния конкурс „Лонг – Тибо”, конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и мн. др. Обявен е от БНР за Музикант на годината 2006, трикратно получава „Кристална лира“ (2007, 2016 и 2019). През 2018 г. става почетен гражданин на Русе, а през 2019 г.  получава Почетния знак на Президента на Република България в израз на: „Признание за Вашия талант и впечатляващи успехи, които достойно представят българската музикална школа и българската духовност и култура по целия свят“.

Светлин Русев свири на цигулка „Amati – Stradivarius“ /1720 г./, любезно предоставена му от „Amundi“.

  

c