Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

"ВиК Добрич" ще засади 100 дръвчета за Световния ден на водата

100 фиданки ще бъдат засадени из цялата област Добрич, благодарение на добрата организация и съвместните усилия на служители на „ВиК Добрич“ АД, съобщиха от дружеството.

Акация и обикновен явор са видовете, които са избрани, за да се извърши залесяване на терени на територията на районните управления и помпените станции, които най-много се нуждаят от грижи за околната среда. Поводът за благородната кауза е отбелязването на Световния ден на водата, който се чества всяка година на 22 март. Инициативата се координира от „Български ВиК холдинг“ ЕАД.

Операцията по облагородяването на природата в Златна Добруджа ще се извърши от служители от състава на водното дружество, на които са раздадени всички необходими инструменти. Екипите предварително са набелязали и обработили най-подходящите терени. Дръвчетата са закупени със собствени средства на „В и К  Добрич“ АД от териториалното горско поделение на „Североизточно държавно предприятие“ ДП – гр. Добрич.

Еколози и биолози от „ВиК Добрич“ АД ще наблюдават и консултират отговорния процес по засаждането на подходящите фиданки. Специалистите споделят, че сред най-важните фактори за избора на вида дърво и място са климатичните особености на района, почвените му характеристики и местното разнообразие от растителни видове.

От ръководството на „В и К Добрич“ АД заявяват, че кампанията има за цел да зарази с добрия си пример абонатите си и да се създадат навици у обществото за положително въздействие и върху околната среда и опазването ѝ. От дружеството изразяват надежди, че екипната работа за по-чиста природа може да повиши качеството на услугите по доставяне и пречистване на водата. Операторът заявява готовност да следи за правилното вкореняване на посадъчния материал, както и за грижите по отглеждането на дърветата.

Световният ден на водата възниква през 1992 г. по време на конференция на ООН, проведена в Рио де Жанейро. Целта на датата е да повиши вниманието на хората към правилното потребление на течното злато и предотвратяването на разхищения. Акцентира върху грижата на всеки отделен човек за околната среда.

c