Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Великобритания и Германия задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната

Британският премиер Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц постигнаха съгласие за по-близко сътрудничество в областта на отбраната, предаде Ройтерс.
Двамата лидери призоваха Европа да се обедини в подкрепа на Украйна срещу Русия. Срещата им се състоя ден след като Сунак обяви, че до 2030 г. Обединеното кралство ще увеличи разходите си за отбрана до 2,5% от брутния си вътрешен продукт (БВП) годишно. Той отбеляза, че така Великобритания отправя предизвикателство към другите европейски да последват примера й.
Двамата лидери обявиха също планове за разработване на 155-милиметрова дистанционно управляема колесна гаубица.
„Поехме ангажимент да предоставим нова рамка за нашето сътрудничество в областта на отбраната и незабавно да разширим индустриалното си сътрудничество“, заяви Сунак на пресконференция.
Запитан за това, че Германия е отхвърлила призива да достави на Киев крилати ракети „Таурус“, Шолц защити решението си. Той заяви, че никоя друга страна не е доставила толкова много военни машини, колкото Германия, но по отношение на „Таурус“ мнението му няма да се промени.
Срещата в Берлин e първото посещение на Сунак в Германия, откакто той стана министър-председател през октомври 2022 г. Британският лидер намали международните си пътувания, като предаде голяма част от британската дипломация на своя външен министър, бившия премиер Дейвид Камерън, докато се фокусира върху вътрешната политика преди изборите тази година. 
Британският премиер обяви голямо увеличение на разходите за отбрана, заявявайки, че британската оръжейна индустрия трябва да бъде в „бойна готовност“.
Сунак заяви, че плановете за увеличение на разходите за отбрана са напълно финансирани, а парите ще бъдат осигурени от съкращаването на държавни служители и на някои средства, предназначени за научноизследователска и развойна дейност.
„Всяко управление е свързано с определяне на приоритети и аз реших да дам приоритет на отбраната, защото смятам, че това е правилното нещо за нашата страна“, каза Сунак. 

c