Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

ВАС върна за ново разглеждане дело по жалба срещу писмо на министъра на околната среда във връзка с АМ автомагистрала „Струма“

Върховният административен съд (ВАС) отмени определение на Административен съд София - град, с което е оставена без разглеждане жалба на Сдружение за дива природа „Балкани“ срещу писмо на министъра на околната среда във връзка с автомагистрала (АМ) "Струма", съобщиха от съда.
Писмото на министъра е до председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, с копие до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него е потвърдено, че не се изисква процедура по екологична оценка (ЕО) и оценка за съответствие (ОС) за проект Подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП-ПП) за доизграждане на ПВ „Кресна“ /пътна връзки № 4, 5 и 6/ на км 401+691,90 по километража на АМ Струма на Л. 3.2=397+000 по километража на АМ Струма, Лот 3.3, попадащ в обхвата на Лот 3.2, землище на гр. Кресна. В писмото е отбелязано, че влязлото в сила Решение по ОВОС №3-3/2017 г. е достатъчно основание за одобряване на проекта за ПУП-ПП.
Според върховните съдии трябва да се продължават производствените действия по делото. Те не споделят извода на долната инстанция, че писмото е само едно становище като етап от цялостната процедура по изготвяне и приемане на изменението на подробния устройствен план.
БТА припомня, че в края на ноември 2023 г. регионалният министър Андей Цеков заяви, че по АМ „Струма“ са предвидени средства за аванс за изпълнение на лот 3.2, но само ако се осъществяват предвидените условия по договорите и след одобрение от ЕК.

c