Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

ВАС отказа да разглежда жалба на граждани срещу „подмяната“ на дървета в центъра на Добрич

Според съда граждански комитет няма право да обжалва разрешение за строеж на ремонт на центъра

Производството е образувано е по частна жалба на Граждански инициативен комитет „За Дърветата - живата памет на град Добрич“ срещу определението на  Административния съд в Добрич. Оспорва се разрешението за строеж от 29.05.2023 г., издадено от главния архитект на Добрич. То е за ремонта на централната пешеходна зона.

Административният съд в Добрич е оставил без разглеждане жалбата, прекратил е производството по делото и е изпратил делото по компетентност на органите за управление на зелената система на територията на Община Добрич - Общински съвет град Добрич и кмета на Община град Добрич. Приел е, че гражданският комитет „За Дърветата - Живата памет на град Добрич“ за иницииране на местна гражданска инициатива „Да спасим от „подмяна“ - изсичане на живите дървета от центъра на град Добрич“ е формирана местна гражданска инициатива.

ИК "ЗА ДЪРВЕТАТА – Живата памет на град Добрич" излезе с позиция в защита на действията си

Законът не предвижда правото на местната гражданска инициатива да обжалва административни актове, какъвто е строителното разрешение, посочва съдът.

Според магистратите Инициативният граждански комитет няма право да подава жалби до съда и да защитава интересите на определени лица. Възможността за организиране на местна гражданска инициатива е строго определена в закона и не включва правомощия от рода на упражненото право на жалба срещу разрешение за строеж.  

От друга страна ВАС посочва, че административният съд в Добрич неправилно е  изпратил делото по компетентност на Общинския съвет град Добрич и кмета на Община град Добрич. Затова ВАС отменя решението на АСД в тази му част, като оставя в сила определението в останалата му част.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

c