Сряда, 15 май 2024

15.05.2024

Последвайте ни

ИК "ЗА ДЪРВЕТАТА – Живата памет на град Добрич" излезе с позиция в защита на действията си

"Чудим се наистина ли ние спряхме проекта? Нима не беше липсата на административна и процесуална кадърност в лицето на кметския екип?", посочват от ИК

От Инициативен комитет "ЗА ДЪРВЕТАТА – Живата памет на град Добрич" разпространиха до медиите становище по повод публични изявления на досегашния кмет на Добрич г-н Йордан Йорданов, касаещи „неслучващия се ремонт на центъра на град Добрич“.

Цитираме дословно текста на писмото от гражданската инициатива, която заявява за себе си, че е “основана на принципите на демократичното общество и свързана с темата на съвременното градоустройство, и по-точно зелената система“.

Про Нюз Добрич е готов да сподели и гледната точка на засегнатата страна, ако бъде изявено такова желание.

Ето и пълния текст на становището:

Като граждани в демократично и свободно общество, ние от Инициативния комитет на

подписката за спасяване на здравите дървета в центъра на град Добрич, искаме да изясним нашата позиция. В изказванията на г-н Йорданов проличава, че не я е разбрал.

По повод на безпочвените намеци и неверните му твърдения, относно Инициативния комитет, че е пряко или косвено обвързан с политически интереси и е бил "подтикнат" към това действие, за да спре проекта, нашият отговор е следния:

Първо, Инициативният комитет на подписката се състои единствено от представители на неправителствените организации, които чистосърдечно и обосновано застават зад каузата да запазят от “подмяна”-изсичане 175 дървета в централната градска част. Като професионалисти и отговорни граждани ние можем само да отстояваме принципите си.

Второ, в интервю пред Медийна група Добруджа от 29 септември, г-н Йорданов заяви, че хората от инициативния комитет в защита на дърветата пречат на важните ремонти за града, заради предизборната кампания, въпреки че “никъде в това разрешително и проект не фигурират дърветата".

В началото на юни 2023 г., когато пускахме жалбата, ние, както и всички други граждани на гр. Добрич, нямахме достъп до техническия или идейния проект, на база на който бе издадено това разрешение за строеж с номер 113/29.05.2023 година. Към онзи момент се бяхме опитали, както с неформални разговори, така и с опит по официалния ред да получим информация и да провокираме диалог.

Ролята на гражданските организации е да дават обратна връзка на общината, както и да бъдат мост между управление и професионална гилдия. На 29.05.2023 г. ние поканихме представители на КАБ-Добрич, проектантите и кметския екип на официална среща, за да се запознаем с техническия проект и да обсъдим възможностите за запазване на здравите дървета. На срещата нямаше представители на общината!

От сегашна гледна точка можем съвсем спокойно да заявим, че в нито един момент проектът не беше представен на аудиторията без т.нар “подмяна”, “преместване”, “премахване” на 175 дървета. Хубаво е да добавим, че повече от 2000 граждани, подкрепили подписката, месеци по-късно все още чакат отговор на исканията си от същия този кметски екип.

Пуснатата от нас жалба даде възможност да се запознаем с техническия проект, от който е видно, че :

·  В количествено-стойностните сметки има заложени средства за нови дървета.

·  ВИК частта на проекта показва наличието на "напоителна система за нови дръвчета".

·  Още детайли в другите части на проекта показват запланувани действия по т. нар. “подмяна” на дървета.

Освен това:

1. На 25.05.2023 директор на ОП “Устойчиви дейности и проекти” - л.арх. Христо Даскалов увери гражданите в национален ефир: “Здрави дървета няма да бъдат премахвани.

Има две подробни обследвания, ще бъдат направени още такива по време на ремонта на центъра. Ще бъде установено дали е възможно дървесните видове да бъдат запазени. Ще бъде обърнато много голямо внимание на подземната структура на дърветата”. Това бе изказано в присъствието на зам. кмет. инж. Керванов.

2. Зам. кмет инж. Керванов споделя на сесия на Общински съвет от 27.06.2023г.: "Ние поддържаме становището, както и на проектантите, че е необходимо да има нова визия по отношение на Зелената система в град Добрич, по-специално на бул. 25-ти септември."

3. Г-н Йордан Йорданов, на 24.05.2023 г. излезе с обещание, че при ремонта на централната пешеходна зона в Добрич няма да бъдат премахвани здрави дървета.

4. На 19.09.2023 г. на една от предизборните срещи в квартал „Дружба“ г-н Йорданов твърди: “В града има 250 000 дървета и само 80 човека, които да ги поддържат. Поради това на центъра ще се засадят по-малки и лесни за поддръжка дървета.”

Това е част от хронологията на събитията около опитите да запазим здравите дървета в центъра – живата памет на град Добрич. След 8 години управление на гради ни от екипа на г-н Йорданов, именно Инициативният комитет се оказа “виновен” за неслучилата се предизборна нова визия на центъра на град Добрич. Чудим се наистина ли ние спряхме проекта? Нима не беше липсата на административна и процесуална кадърност в лицето на кметския екип? Как така се пуска обществена поръчка за изпълнение на строителни дейности за централна градска част по рамково споразумение за ремонт на улици? И дали не е спряна тази обществена поръчка именно от Директора на Агенцията за обществените поръчки?

Надяваме се, че г-н Йорданов ще може сам да си отговори на няколко въпроса: НАИСТИНА ЛИ с ремонта на центъра няма да се премахват дървета? И дали гражданите вярват на това? Защото ние като граждани на Добрич не се интересуваме от моментната политическа конюнктура, а от запазване на ценното създадено преди нас, което вместо да се руши, може да се надгражда.

Заявяваме, че без значение кой ще бъде избран за нов кмет на град Добрич, ние ще продължим да настояваме за отговорно отношение към зелената система- белите дробове на нашия град!

Днес основното, което крепи и задържа ТУК Децата на Добруджа, е любовта към Родното място, с неговите Хора и Природа. Затова, каузата ни в „Защита на Дърветата“ приемаме не само като природозащитна, а много повече и като мисия, в защита на дърветата - живата памет на родния град!

Искрено се надяваме, че каузата ни ще бъде подкрепена от все повече хора!

c