Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Върховният съд решава кога да се възложи без конкурс градският транспорт в Добрич

Превозвачи обжалват пред ВАС искането за предварителното изпълнение на решението на Общински съвет

Върховният административен съд ще трябва да отсъди по жалбата на управителите на „Пътнически превози” ЕООД и „ПГ Комерс“ ООД срещу решение на Общинския съвет /ОбС/ на Добрич от 22 февруари. С него Общинският съвет даде съгласие за възлагане на извършване на обществен превоз на пътници по утвърдена общинска транспортна схема на град Добрич чрез сключване на договор за пряко възлагане на обществен превоз на пътници с „Градски транспорт Добрич“ ЕООД, като вътрешен оператор. Като такъв дружеството ще има възможност да сключи договор с подизпълнители за не повече от 30% от превозните услуги.

На 15.03.2022 г. превозвачите обжалват пред Административния съд в Добрич решението за възлагане на градския транспорт без конкурентна процедура, като твърдят, че това решение е в противоречие с европейското и българското законодателство.

На 21 март в съда е внесена молба от ОбС Добрич, с която се иска съдът да допусне предварително изпълнение на оспореното решение с цел защита на държавни или обществени интереси, като се посочва, че  закъснението може да последва значителна или трудно поправима вреда. Твърди се, че поради оспорване на решението, Община град Добрич няма да може да изпълни задълженията си по административния договор по проект „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“ и това ще доведе до отказ от верификация на средства в размер на 1 632 247 лева, без ДДС, което неминуемо повлича значителна вреда за държавния икономически интерес.

Председателят на Общинския съвет твърди още, че поради изтичането на 07.11.2021 г. на сключените договори за обществен превоз на пътници по автобусни линии от утвърдените общинска, областна и републиканска транспортни схеми на община град Добрич са сключени договори за извършване на обществен превоз на пътници по линиите от общинската транспортна схема. Областният управител със свое решение е допуснал прилагане на спешна мярка чрез пряко възлагане до сключване на Договор за обществена услуга с вътрешен икономически оператор, но не по-късно от две години, считано от датата на издаване на заповедта. Срокът е удължен до 08.07.2022 г. В тази връзка се твърди, че тъй като не е ясно в кой момент ще има краен съдебен акт по оспорването, то обществената услуга ще бъде прекъсната и това ще засегне важни обществени интереси на населението в гр. Добрич.

На 22 .03.2022 г. Административният съд в Добрич излиза с определение, че допуска предварителното изпълнение на решението.

Управителите на „Пътнически превози” ЕООД и „ПГ Комерс“ ООД обаче го обжалват пред Върховния административен съд като посочват, че съдът безкритично е възприел твърденията на председателя на Общински съвет, а е следвало да установи, че представените документи доказват точно обратното на твърденията му. В жалбата се посочва, че съдът не е взел под внимание съдържанието на Заповед № ОКД-10-02-6/12.10.2021г. на Областния Управител на Област Добрич, която дава възможност за удължаване на срока на договорите с превозвачите до 08.11.2023 г.

Посочват, че със Заповедта си областният управител е наредил прилагане на спешна мярка за удължаване на срока на договорите с не повече от две години, считано от 08.11.2021г., т.е. не повече от датата 08.11.2023г. Община град Добрич обаче е преценила, че този срок следва да бъде по-кратък - до 08.07.2022г. и с това сама е създала предпоставка за настъпване на вреди от засягане на обществения интерес. Община гр.Добрич има възможност да поправи очевидно грешната си преценка за намаляване на срока на спешната мярка, позволена от областния управител да се приложи в срок до 08.11.2023г., твърдят превозвачите.

„Реална опасност за нарушаване на обществения интерес има, но в хипотезата на допуснатото от съда предварително изпълнение на обжалваното решение. В този случай ще се стигне до сключване на договор за прякото възлагане на превозите по всички 17 броя линии на общинската транспортна схема да се изпълняват от “Градски транспорт Добрич“ ЕООД. В заявление до Общински съвет гр.Добрич управителят на “Градски транспорт Добрич“ ЕООД е посочил, че към момента и в обозримо бъдеще това дружество няма ресурс само да изпълни обществената превозна услуга в пълен размер (17 броя линии) и затова ще прибегне до подизпълнител“.

Но това би било в сериозно противоречие с цитирните в жалбата до съда Указания на Министъра на финансите относно прилагането на вътрешно (пряко) възлагане, твърдят още жалбоподателите.

Предстои разглеждането на жалбатга за предварително изпълнение на решението да бъде насрочено от ВАС.

В Административния съд в Добрич пък делото за оспорването на решението на Общинския съвет е насрочено за 11 май.

c