Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Върховният комисар на ООН по правата на човека призова Русия незабавно да прекрати нанасянето на удари в Украйна

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че е "шокиран" от новата вълна смъртоносни руски удари в Украйна, и призова Москва да прекрати "незабавно" тези нападения, предаде Франс прес.
"Шокиран съм от новата серия широкомащабни координирани ракетни удари и удари с безпилотни самолети", при които според Киев са загинали най-малко 18 души, се казва в изявлението на Тюрк. Той призова Русия "незабавно да прекрати тези нападения в Украйна и да спазва международните закони, регулиращи конфликтите".
"Международното хуманитарно право изрично забранява нападенията, умишлено насочени към цивилни обекти, както и безразборните удари, независимо от обстоятелствата", каза той. 
Тюрк отбеляза, че руските атаки са поразили широк спектър от гражданска инфраструктура, включително жилищни сгради, родилен дом, училища, детски градини, паркове, метростанция и търговски център, както и енергийна инфраструктура. 
Спасителните екипи все още издирват хора, затрупани под развалините на жилищни сгради, добави Тюрк.
Украинската агенция УНИАН съобщи днес, че броят на убитите е нараснал до 19. В същото време в Украйна е обявена нова въздушна тревога и в две области се чуват експлозии.

c