Понеделник, 13 май 2024

13.05.2024

Последвайте ни

Въпреки добрата реколта в област Добрич, земеделците са изправени пред тежки проблеми

Трудности при реализацията на продукцията очаква Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

Добивите от тазгодишната жътва не могат да се поставят под общ знаменател, защото варират в различните части на областта. В северните райони на крайморска Добруджа земеделците жънат по 250-300 килограма среден добив от декар, което е изключително ниско, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

От браншовата организация се опасяват, че на север слънчогледови и царевични култури няма да се жънат, предвид засушаването.

Изненадващо ниски тази година са добивите в района на Генерал Тошево –средно по 450 килограма от декар.

По данни на Областната дирекция "Земеделие" средният добив в област Добрич е 550 кг/дка, което е и очакваното равнище според земеделците.

Заради сътресения по време на вегетацията на растенията, има големи разлики в добивите, дори и в едно землище, посочи Жекова. В стопанството , което обработва земя  в района на село Поручик Гешаново, добивът от пшеница е между  500 и 750 кг/дка.

"Ситуацията е различна, но общата картина определя добра реколта за България”, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

По думите й проблем за сектор “Зърнопроизводство” в момента е, че има изключително голям преходен запас зърно от миналата година -  над 1 млн. тона пшеница, които стоят по складовете. Ако реколтата е сходна с тази от миналата година, се очаква добив на над 6 млн. тона, което значи, че в 2023 година ще влезем с 7,5 млн. тона пшеница, коментира Жекова.

“България употребява около милион и 200 хил. тона. Това означава, че трябва да намерим пазар на много тонове пшеница. Пазарът е изключително труден, предвид ситуацията в Украйна, предвид това, че руската пшеница влезе на наши традиционни пазари, като Африка и арабския свят, влезе на европейския пазар, така че ситуацията ще е трудна. Надявам се да се намери решение,” коментира Радостина Жекова.

c