Понеделник, 13 май 2024

13.05.2024

Последвайте ни

Отчитат спад на търсенето на кадри в сектор "Земеделие" в област Добрич

Работодателите предпочитат да задържат наетите комбайнери и трактористи

Обикновено работодателите в сектор “Земеделие” заявяват работните места през месеците февруари и март, като основните кадри, които търсят, са механизаторите, на които основната им трудова характеристика е обслужване на селскостопанска техника, съобщи на Про Нюз Добрич инж. Атанас Йорданов, началник отдел "Посреднически услуги" в Дирекция “Бюро по труда” в Добрич.

Основните работодатели в сектора са кооперациите и арендаторите, но от Бюрото по труда отчитат спад в търсенето на кадри в сектора. Според анализа на инж. Йорданов това се дължи на запазване на персонала от страна на работодателите и това се наблюдава от години наред.

Сред наблюденията също може да се отчете, че най-честата причина за смяна на работното място на механизатора е предлаганото по-добро възнаграждение в друга фирма в същия сектор и със същата работна позиция. Работодателите от своя страна са готови да предложат съответното възнаграждение, защото наемат готов и обучен кадър, за когото не се изисква допълнителна инвестиция на време и усилия.

c