Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Радостина Жекова, ДСЗ: Излизането на земеделците този път няма да е краткосрочно

Земеделските производители в цяла България излизат на национален протест в над 80 точки в страната, обяви пред Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите /ДСЗ/, част от НАЗ.

Земеделците и правителството подписаха меморандум по петте искания на протеста

Последните земеделски протести от началото на септември 2023 година приключиха с подписване на меморандум между Комитетът за провеждане на общонационален земеделски протест и  Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните.

Тогава управляващите уважиха петте искания на протеста за лицензионен режим за вноса на слънчоглед от Украйна; финансова помощ в подкрепа ликвидността на земеделски стопани в размер на 213 млн. лв.; незабавно изплащане на компенсациите за земеделските стопани за 100% пропаднали площи; осигуряване на помощи в размер на 47,5 млн. лева по програмата de minimis за 2023 г. и компенсации за млекопроизводителите.

Към този момент не са изпълнение единствено законодателните промени, които трябва да решат многогодишни проблеми и са поставяни от години пред управляващите, каза Радостина Жекова.

Новото искане на сектор “Земеделие” е финансово подпомагане, заради “невероятно трудните” 2022 и 2023 година. За целта е поискана среща с финансовия министър, но такава среща не се е състояла.

Протестът ще е общонационален, като вече са определени протестни точки, пуснати са и се пускат уведомления. Предстои да се проведе Управителен съвет на Българска аграрна камара, на който да бъдат допълнени точките за протестите, когато на 6-ти февруари от 10:00 часа всички машини, животновъди и овощари ще бъдат на локациите, обясни Жекова.

В момента земеделският сектор има достатъчно време да протестира, сега няма работа на полето. Никой не трябва да има илюзия, че излизането на земеделците ще бъде краткосрочно. Всички уведомления, които пускаме за безсрочни протести и ще спазваме това”, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

c