Неделя, 21 юли 2024

21.07.2024

Последвайте ни

Тревожно е състоянието на царевицата и слънчогледа в област Добрич (СНИМКИ)

По-тежка е ситуацията при царевицата и на места от фуражната култура ще има нулеви добиви, алармират зърнопроизводители

Сушата, високите температури и горещият вятър унищожават реколтата от пролетни култури в област Добрич, алармира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите й по-тежка е ситуацията при царевицата и на места от фуражната култура ще има нулеви добиви.

„Това, което виждам е, че царевиците заради високите температури и горещия вятър не успяха да се опрашат. Няма заложени зърна в кочаните. На места  има заложени зърна, които пък растенията няма да успеят да ги изхранят заради сушата“, посочи тя. Има и полета, където царевицата е толкова ниска, че няма и кочани.  

Макар и малко по-добра, ситуацията при слънчогледа също е проблемна. Когато трябваше растенията да се опрашват температурите бяха изключително високи. 

Липсата на дъжд, в съчетание с високи температури и вятър са пагубни и добивът неминуемо се редуцира. Според Жекова оттук нататък нищо няма да помогне, независимо дали ще вали дъжд или не.

Там където има заложена царевица, ще се изхрани, но кочаните нито имат големина, каза тя. Очаква тази година добивите от царевица в Добруджа да са около 400 кг/дка или почти два пъти по-малки от обичайните, които са 600-800, а на отделни полета и  900 кг/дка. Ще има и полета, които изобщо няма да се жънат, смята председателят на ДСЗ.

При това състояние на пролетниците тя очаква, че жътвата им ще започне още в началото на август. „В Южна България колегите са влезли да жънат слънчоглед. При царевицата кочаните, където ги има, са започнали да се обръщат. Ако времето продължава да е такова, в началото на август ще се жънат царевици и слънчоглед. Което е нетипично“, посочи Радостина Жекова.

По данни на Министерството на земеделието и горите в област Добрич за стопанската 2023/24  година са засети 840 760 декара с царевица, като най-много – 221090 дка са в община Добричка. Площите със слънчоглед са 849 040 дка.

c