Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

В южната част на ивицата Газа се водят ожесточени боеве, а междувременно израелски семейства настояха да бъде сключена сделка за заложниците

Израелската инвазия в ивицата Газа снощи продължи с обстрел на град Хан Юнис в южната част на анклава, което принуди хиляди палестинци да избягат още по-на юг, предаде Асошиейтед прес.
Палестинците си проправяха път пеша по крайбрежната магистрала и зад тях се стелеше дим от града, докато други товареха одеяла и вещи в коли или каруци.
Войната е довела до разселването на около 85% от довоенното население на Газа, възлизащо на 2,3 милиона жители, а всеки четвърти от тях гладува, твърди ООН.
Министерството на здравеопазването на Газа твърди, че повече от 25 000 палестинци са загинали в конфликта, който започна, когато бойци на "Хамас" от Газа нападнаха Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки около 250 заложници.
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да продължи офанзивата до "пълна победа" над "Хамас" и да върне около 100 заложници, които все още са държани в Газа.
Той обаче е подложен на все по-силен натиск от страна на роднините на заложниците, посочва АП. Те засилиха протестите си с искане правителството на Нетаняху да сключи сделка с "Хамас", за да бъдат освободени техните близки. Снощи роднини на заложниците прекъснаха заседанието на комисия в израелския парламент, скандирайки: "Няма да седите тук, докато те умират там!".

c