Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

В село Кардам отбелязаха празника си с богата фолклорна програма и водосвет

И тази година село Кардам спази традицията и отбелязала своя празник, който се чества на Петдесетница. Неделният 23 юни събра жители и гости на площада пред НЧ „Пробуда – 1941“, под звуците на фолклорни ритми.

Организаторите бяха подготвили богата празнична програма, която зарадва всички зрители. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха музикантите от оркестър „Петкови“, град Генерал Тошево. В музикалната програма с чудесни изпълнения се включиха ЖПГ „Жътвари“, град Добрич и домакините от ВГ „Кардамки“. Празникът продължи няколко часа с кръшни хора в центъра на селото.

Сред гостите на събитието беше кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който поздрави всички присъстващи.

Ден по-късно беше отслужен водосвет в двора на църквата, след което беше раздаден курбан за здраве, берекет и плодородие, организиран от земеделските производители и църковното настоятелство на храм „Св. Троица“.

Всяка година от 1990 година насам на Петдесетница селото има сбор. Така е след като заменили старата дата 18 юни - рождения ден на Георги Димитров, с Петдесетница. По тази причина денят всяка година се мени, според датата на Великден.

c