Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Над 6-километрова опашка от тирове преди границата блокира село Кардам

Над 6 километра е дълга опашката, която се извива преди Гранично-пропускателния пункт Кардам през последните дни. Тази нощ тя стигна до края на селото, като по този начин реално блокира живота там.

Огромна колона от стотици камиони се извива от ГКПП Кардам в посока Генерал Тошево. Сред чакащите има и много леки автомобили.

Опашката създава затруднения  за живота в селото, като цяло. Обичайно опашката е дълга 4-5 километра, но през последните дни тировете, които чакат да преминат през ГКПП Кардам, паркират по главната улица на селото и създава проблеми на жителите му. И вече е повече от 6 километра, коментира пред Про Нюз Добрич кметът на Кардам Георги Събев.

Свободно за двупосочно движение е единствено лявата лента и това създава предпоставки за пътни произшествия. Жителите на Кардам се притесняват, освен от шума от двигателите и от хладилните камиони, така и от високата скорост, с която камионите преминават през населеното място.

Според кмета сред причините за наплива от тежкотоварни автомобили към граничния пункт Кардам е, че румънските власти са забранили в петък, събота и неделя да се преминава през граничния пункт Дуранкулак. Инцидентът на Дунав мост преди два дни също кара шофьорите да избягват преминаването на границата през Русе.

На ГКПП Кардам има само един служител, който обработва документите на превозните средства – леки, тежкотоварни автомобили или пълни с хора автобуси. Преминаването през граничния пункт отнема повече от десет часа.

 Кметът алармира за липсата на каквито и да е санитарно-битови условия за изчакващите шофьори. Тази сутрин селото и крайпътните участъци са осъмнали натрупани с отпадъци.

c