Събота, 26 октомври 2024

26.10.2024

Последвайте ни

В Самоков бе открито 11-ото издание на фестивала на любителските театри

В Самоков бе открито 11-ото издание на националния фестивал на любителските театри. 
„Театралното изкуство има своята публика, и то немалка. Нашата публика ще има възможността да види над 20 любителски състава“, каза пред журналисти преди официалното откриване Стоян Пашов, председател на читалище – паметник „Отец Паисий - 1859“, което е и организатор. 
Според него понякога любителите актьори полагат повече усилия, отколкото професионалистите и се получава много приятно за гледане. 
По време на откриването Пашов посочи, че всички, които са дошли за фестивала, ще могат да опознаят и града и това е също едно от положителните неща на събитието. Той пожела успех на всички и каза, че колкото по-трудна бъде работата на журито, толкова по- успешен е фестивалът. 
В приветствието си кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов каза, че това е едно от най-хубавите събития, които се състоят в читалището. 
Участниците ще бъдат оценявани от жури, председателствано от Богдана Костуркова, драматург на Сатиричния театър „Алеко Константинов“, в което влизат също режисьорът Иван Танев и актьорът Станислав Пищалов. 
Богдана Костуркова каза, че още днес с първите две представления е станало ясно, че на журито няма да е никак лесно. „Смятам, че най- хубавото е това, че се срещаме, че разговаряме и обменяме мисли и се убеждаваме, че театърът е нещо, което ще живее вечно“, посочи тя. 
По-рано днес преди откриването бяха показани пиесите „Чехов не е за всеки“ от Юлиян Кутев и „Сватовници“ на Авксентий Цигарели – Ханума. Те бяха представени от каспичанския и от варненския любителски театри. 
Тази вечер фестивалът продължи с пиесата „Адът, това съм аз “ от Стефан Цанев. В нея участват любителите актьори от Народно читалище „Иван Вазов - 1947“ – град Костинброд. 
През утрешния ден ще има три постановки. 
Входът през всички дни ще бъде свободен. 

c