Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

В ранните часове през нощта в Одеса и Одеска област е обявена тревога

Въздушната тревога, обявена в  Одеса и Одеска област в 3,16 ч. Това е първата тревога на този етап от денонощието. Градските власти предупреждават за заплаха от атака с балистични ракети.
На 19 юни  в Одеса беше открита  Деветнадесетата световна среща на българските медии, която е организирана от БТА.  Световната среща ще продължи днес, на 20 юни, в Болград и Измаил и онлайн като знак за подкрепа на българската общност в Одеска област.
В българската делегация за срещата участват генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, както и представители на български медии и българоезични медии от различни държави по света.
Българите в Одеска област са над 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.
 

c