Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

В писмо до германския канцлер правозащитни организации осъждат план кандидати за убежище да остават в трети страни, докато се обработват молбите им

Над 300 правозащитни групи и международни организации написаха отворено писмо до канцлера на Германия Олаф Шолц, в което се противопоставят на възможността хора, поискали убежище, да бъдат държани в трети страни, докато се обработват молбите им, предаде ДПА.
"Молим ви за категоричен отказ от плановете за изнасяне на процедурите по предоставяне на убежище", се казва в публикуваното днес писмо. Сред подписалите документа са германският клон на "Амнести Интернешънъл", "Лекари без граници" и групата за защита на мигрантите "Про Азил".
Отвореното писмо бе публикувано преди срещата на Шолц с лидерите на 16-те германски провинции утре в Берлин, на която се очаква този въпрос да бъде една от основните теми.
Министерството на вътрешните работи на Германия в момента проучва възможността за изнасяне на процедурите по предоставяне на убежище в трети страни, извън ЕС.
Министрите на вътрешните работи на германските провинции се събират тази вечер в берлинското предградие Потсдам за началото на тридневна среща, основна тема на която се очаква да бъдат миграционната политика, предоставянето на убежище и депортациите.
Убийството на полицай от въоръжен с нож мигрант в края на май в германския град Манхайм възобнови дебатите дали Германия трябва да депортира хора, осъдени за сериозни престъпления, в страни като Сирия и Афганистан.
Очаква се депортациите към тези страни, както и обработването на молби за предоставяне на убежище в трети страни, да бъдат обсъдени на тридневната среща на министрите на вътрешните работи, която приключва в петък.

c