Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

В област Добрич до момента няма възникнали пожари по време на жътвената кампания

Огнеборците апелират за внимание и превантивни мерки за безопасност

В област Добрич до момента няма възникнали пожари във връзка със стартиралата жътвена кампания, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров.

В страната обаче те вече са 24, обхванали над 1622 декара със зърнено-житни култури. Това е най-големия брой пожари в зърнени масиви у нас за последните пет години.

Огнеборците апелират за повече внимание и отговорност, за предприема на превантивните мерки за осигуряване на пожарната безопасност по време на кампанията.

От ГД ПБЗН посочват, че възникналите пожари в зърнените масиви се характеризират с голяма скорост на разпространение. Това означава, че всяко запалване може да обхване големи площи от реколтата и унищожи селскостопанска техника. Не са редки и случаите, когато пожари в сухи треви и стърнища спомагат за унищожаването на горски масиви и полезащитни пояси. Преобладаващата причина за пожарите по време на прибиране на реколтата е небрежност при боравене с открит огън в съседство с житните масиви и техническа неизправност в селскостопанската техника. Не са редки случаите и от запалвания от небрежно тютюнопушене и опалване на пасища с цел тяхното почистване от сухата трева. Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението призовава стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица, имащи пряко отношение към прибирането на селскостопанската продукция, към по-висока отговорност при изпълнение на своите дейности в/или в близост до житните масиви за недопускане възникването на пожари.

Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места. За да бъде опазена реколтата, за работа в узрели зърнени масиви се допуска само изправна земеделска техника и изправна транспортна и друга техника, оборудвана с пожарогасители и монтирани искрогасители на димоотводните тръби.

При движение на земеделската и транспортната техника не бива да се допуска буксуване и допир на ауспуха до суха растителност. Не се допуска паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в и в близост до узрели зърнени масиви. При откриване на признаци на пожар в полето търсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на пожар на тел. 112.

c