Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

В кравеферма край с. Кочмар мечтаят и за мандра, за да произвеждат сирене и кисело мляко

„Занимаваме се от 2010 година с животновъдство. Закупихме този обор от наш съселянин. Той беше празен, нямаше никакви животни вътре. След това закупихме една крава, втора крава, за да стигнем до 170 животни, от които 100 дойни крави, а другите са подрастващи и малки теленца“, разказва за историята на стопанството си земеделският стопанин Румяна Петкова Русева.

Животновъдната ферма се намира в с. Кочмар, община Тервел. Оборите за животни се модернизират постоянно, като последната инвестиция за земеделският стопанин е закупуване на нов съседен обор, с който ще разшири полезната площ за животните. 

„Благодарение на МИГ Тервел Крушари закупихме телескопичен товарач и две сеялки, които ни вършан много добра работа. Телескопичният товарач замества работниците и вместо да храним на ръка, с телескопичния товарач зареждаме миксера и той минава и зарежда на кравите яслите. Благодарение на МИГ осъществихме най-голямата си мечта“,  сподели Румяна Петкова.

Проектът  „Закупуване на телескопичен товарач сеялка за пролетни култури, универсална сеялка, кофа за зърно за нуждите на животновъдна ферма в село Кочмар, община Тервел“ е  на обща стойност на разходите: 159 000 лв., като безвъзмездната финансова помощ е 50 процента или 79 500.00 лв. Останалите са собствено участие на земеделския стопанин.

С реализирането на проекта се подобри цялостната дейност и конкурентоспособност на земеделското стопанство на ЗС чрез модернизиране на производствените условия, въвеждане на нови процеси и технологии, гарантиращи повишаване на качеството и количеството на продукцията от животновъдството.

Използването на новозакупената техника води до подобряване на условията в земеделското стопанство по отношение на труда и хигиената на животните. Товарачът замества четирима работници, които са подготвяли храната за животните в продължение на 2-3 часа.

В момента фермерите правят разширение на обора с доилна зала, за да улеснят труда си за доенето. То продължава три часа, като доят Румяна и синът й. „Искаме в бъдеще да направим малка мандра, отново чрез МИГ-а, защото няма да имаме възможност да го направим със собствени средства. Тя ще ни даде възможност да продаваме продукцията си сами, за да не бъдем зависими от никого, споделя Румяна Петкова.

"Сега продаваме прясно мляко. В бъдеще искаме да предлагаме сирене и кисело мляко. Нашето производство е биологично, храним животните с наша суровина, ние произвеждаме царевица, слънчоглед, люцерна, силажа, торим ги с био тор от кравите. Мечтата ни е да затворим цикъла и да не бъдем зависими от никого", каза още земеделският производител.

В дейността на стопанството участва цялото семейство, както и  трима наети на трудов договор. За осигуряване на фуражите за животните земеделският стопанин отглежда и 180 дка. ечемик, 200 дка. царевица за зърно, 200 дка. царевица за силаж, 90 дка. люцерна, както и стопанисва 800 дка. ливади и пасища. Румяна Петкова споделя, че благодарение на МИГ Тервел Крушари е осъществила най-голямата си мечта.

c