Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

В Австралия от следващата седмица вейпове ще могат да се купуват само в аптеките

Австралийските власти планират да забранят от следващата седмица продажбата на вейпове извън аптеките, предаде Асошиейтед прес, като се позова на австралийския здравен министър Марк Бътлър.
Правителството постигна споразумение с партията на Зелените за прокарването на законовите промени в Сената тази седмица, съобщиха Бътлър и партията на Зелените.
От понеделник следващата седмица в Австралия ще бъде незаконно да се доставят, произвеждат, внасят и продават вейпове в обекти, различни от аптеките. Забраната ще важи за всички видове вейпове, независимо от това дали съдържат никотин.
Досега в Австралия нямаше ограничения за това кои търговски обекти могат да продават вейпове.
Зелените поискаха да бъдат внесени изменения в законопроект, който правителството вече успя да прокара в Камарата на представителите. Правителството разполага с мнозинство в Камарата на представителите, но не и в Сената, пояснява АП.
Съгласно промените в законопроекта пълнолетните няма да имат нужда от специална рецепта, за да могат да си купят вейп. Първоначалният текст на законопроекта предвиждаше вейпове да се купуват само по лекарско предписание, като средство за борба с никотиновата зависимост - партията на Зелените се обяви против такъв режим на вейповете и успя да внесе промени в законопроекта.
Очаква се новото законодателство да бъде окончателно одобрено в четвъртък, съобщи канцеларията на здравния министър Бътлър.

c