Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Условна присъда за румънец, убил при катастрофа край Ген. Тошево съпругата и сина си

Наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 4 месеца, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от три години, получи 39-годишният румънски гражданин Корнелиу Г., който на 27 август 2021 г., поради несъобразяване със знак „СТОП“, причини пътнотранспортно произшествие на кръстовище между селата Методиево и Малина, община Генерал Тошево.  

В инцидента Корнелиу Г. губи своята съпруга и едно от децата си – петгодишен син, а другият му син получава лека телесна повреда. Състав на Окръжния съд в Добрич постанови румънецът да бъде лишен от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 18 месеца и да плати разноски по делото в размер на близо 6500 лева.  

На днешното разпоредително заседание Корнелиу Г. призна всички обстоятелства и факти в обвинителния акт и пожела делото срещу него да се гледа при съкратено съдебно следствие. Съдебният състав изслуша един свидетел – също румънски гражданин, който даде показания за личността на подсъдимия, описвайки го като грижовен, ориентиран към семейството, работяга. По думите му Корнелиу Г., неговата съпруга и двете им деца са били пример за общността, а след инцидента подсъдимият и оцелелият му син са развили още по-силна емоционална връзка.

Корнелиу Г. е неосъждан, име висше образование и работи в неправителствена организация в подкрепа на изоставени деца. Пред съда той заяви, че е направил всичко по силите си да помогне на своите близки. „Сгреших. Бих дал живота си, за да върна техния, но не мога“, добави той.

Обвинението отчете, че подсъдимият има добри характеристични данни, оказал е съдействие на разследването, не е употребил алкохол или наркотици преди инцидента и е демонстрирал безупречно процесуално поведение. Пред Окръжния съд прокурорът заяви, че подсъдимият всъщност се явява пострадал от случилото се.

Според защитата, каквото и да е наказанието, то няма значение за Корнелиу Г., който вече е загубил двама от най-близките си хора. Процесуалният представител на румънеца обаче помоли съда да вземе предвид „недобрата пътна маркировка“ на местопроизшествието. По думите му, към датата на трагедията там са липсвали знаци, обозначаващи опасното кръстовище или налагащи ограничение на скоростта за движещите се по пътя с предимство между Генерал Тошево и Балчик.

След тежката катастрофа Агенция „Пътна инфраструктура“ се е задействала и „светкавично“ е поставила пътни знаци, а отскоро е наложила и ограничение на скоростта в рисковия участък, добави адвокатът. Той подчерта, че Корнелиу Г. наистина е направил всичко, зависещо от него, за да помогне на семейството си, но извиканият на място екип на Спешна помощ не е стигнал навреме.

Решението на Окръжния съд в Добрич подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.  

c