Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Условията за работа за чуждестранните журналисти в Китай се влошават с "ускорени темпове", се казва в доклад

Условията за работа за чуждестранните журналисти в Китай се влошават с "ускорени темпове", се посочва в годишно проучване, публикувано днес от Клуба на чуждестранните кореспонденти в Китай (КЧКК), цитирано от ДПА.
От участвалите в него чуждестранни журналисти 100% са заявили, че според тях условията на труд не отговарят на международните стандарти. "Китай продължава да бъде една от най-важните теми на нашето време, но от началото на световната пандемия през 2020 г. свободата на печата в цялата страна намалява с ускорени темпове и все още не е ясно дали ще се възстанови", се казва в изявление на КЧКК.
Почти една трета от анкетираните са отговорили, че им се е наложило да отменят пътувания или насрочени интервюта поради натиск от официални лица, а повече от половината са заявили, че през миналата година са били възпрепятствани от полиция или длъжностни лица. Същевременно 38% от тях са казали, че поне един от техните източници е бил тормозен, задържан, викан на разпит от властите или е имал други негативни преживявания заради взаимодействието си с чуждестранни журналисти, когато такъв отговор са дали една четвърт от запитаните. 
Почти половината от участвалите в проучването са казали, че миналата година им е било казано да напуснат дадено място или им е бил отказван достъп от здравни съображения или от съображения за сигурност в случаи, в които не са представлявали риск за общественото здраве дори и по китайските стандарти. Въпреки разхлабването на ковид мерките в страната "многото ограничения от страна на държавата, продължаващото цифрово наблюдение и непрекъснатият тормоз над китайски колеги и източници" означават, че истинската свобода на печата в Китай продължава да е под въпрос.
Стивън Макдонъл, репортер на Би Би Си, заяви, че работната среда продължава да бъде "далеч от приемливите стандарти за свобода на печата". Служители, които наблюдават журналистите извън Пекин, сплашват и упражняват натиск върху тези, които се опитват да направят интервю, каза той.
Трима журналисти са напуснали страната по собствено желание, като "повишеният риск от произволни арести, съдебни дела и тормоз чрез интернет" са били все фактори, изиграли роля за решението на един от тях, който предпочита да остане анонимен, заявиха от КЧКК.
Журналистите се опасяват, че профилите в социалните им мрежи биват следени, а почти половината от тях твърдят, че китайските им колеги са били подложени на натиск, тормоз или сплашване.
Визите за нови кореспонденти са друг проблем, който е възпрепятствал отразяването на събития. Повече от работещите в Китай чуждестранни медии не са разполагали с достатъчно сътрудници на място поради забавяния в този процес. От тези, които не са получили визи, 60 % са заявили, че причината да се бави издаването им е геополитическото напрежение.

c