Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Урсула фон дер Лайен е в Кайро за подписване на споразумение за европейско финансиране за Египет на стойност 1 милиард евро

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е в Кайро за подписването на споразумение, предвиждащо ЕС да инвестира 1 милиард евро в Египет, предаде ДПА.
"Днес Египет и Европа са по-близки от всякога, това наистина е сътрудничество, от което всички печелим", каза Фон дер Лайен в обръщение към участниците в инвестиционна конференция в египетската столица, в рамките на която ще бъде бе сключен договорът за предоставянето на средствата.
Сумата по финансовото споразумение е първият транш от по-голям пакет на стойност 7,4 млрд. евро, обявен от председателя на ЕК през март. Парите ще бъдат вложени в отрасли като производството на екологично чиста енергия, промишленост и продоволствена сигурност, заяви Комисията.
Съвместната инвестиционна конференция, на която произнесе реч Фон дер Лайен, има за цел да насърчи общите делови начинания между европейския бизнес и Египет.
"Средствата наред с другото ще стимулират и реформите в Египет", каза тя. "А тези реформи от своя страна ще спомогнат за подобряване на бизнес климата и привличането на нови инвестиции, които да създадат още по-добри работни места в египетската икономика."
При посещението си Фон дер Лайен е придружавана от двама европейски комисари - Оливер Вархей, комисар за съседството и разширяването, и Валдис Домбровскис, комисар по икономическите въпроси, които ще подпишат споразумението от страна на ЕС.
"Тази конференция е първата практическа стъпка от издигането на нашите отношения на ново равнище и отразява ангажимента на ЕС и Египет да извървят пътя от фазата на обещанията към фазата на парктическите стъпки", каза египетският президент Абдел Фатах ас Сиси в реч на конференцията в Кайро.
"Свикването на тази конференция става в много деликатен момент, в условията на поредица международни и регионални кризи. Египет се е доказал като надежден партньор при справянето с общите предизвикателства по начин, гарантиращ сигурността и стабилността", каза той.
В рамките на форума се предвижда също европейски компании да сключат меморандуми за сътрудничество със свои египетски партньори, които могат да доведат до реазлирането на потенциални сделки за над 40 млрд. евро, предаде Ройтерс и допълва, че всички това става факт на фона на усилия на Египет да стабилизира икономиката си и на усилия за спиране на миграционните потоци от Африка към Европа, за които Египет е една от основните транзитни точки.
 
 
 

c