Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Унгарският премиер Орбан ще поеме председателството на Съвета на ЕС в момент, когато около много въпроси витае несигурност

Унгария поема утре ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка много политици в Брюксел ще се запитат дали унгарският премиер популист Виктор Орбан ще използва новата си роля, за да затвърди репутацията си основна фигура, блокираща решенията на блока, предаде Асошиейтед прес.
През последните години Орбан изглежда се наслаждаваше на възможността да блокира, разводнява или отлага ключови решения на ЕС, редовно предизвиквайки раздразнението на повечето останали лидери по въпроси като войната в Украйна, отношенията с Русия и Китай, и усилията за защита на демокрацията и върховенството на закона.
Неговото публично противопоставяне на политиката и позициите на ЕС отдавна разочарова партньорите му в блока и го изтласква в периферията на водещите тенденции в рамките на Съюза.
Девизът на унгарското председателство - "Да направим Европа отново велика" - изумява заради приликата си с известния слоган на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.
Председателството на Съвета на ЕС се изпълнява на ротационен принцип от страните членки и макар че постът няма голяма реална власт, той позволява на страните да поставят своите приоритети на първо място в дневния ред на Европа.
Сега, когато Унгария поема председателството 27-членния блок през следващите шест месеца, тя вероятно ще продължи с антиевропейската си реторика, казва Дорка Такачи, научен сътрудник в Центъра за евро-атлантическа интеграция и демокрация.
Графикът на нейното председателство, започващ с дълга лятна ваканция и преходен период на формиране на нов Европейски парламент и Европейската комисия, обаче ще даде на Будапеща малко възможности да промени значително приоритетите на блока, посочи изследователката.
"Тези шест месеца като цяло не са толкова дълги, което означава, че Унгария не може да нанесе потенциално много вреди, дори според критиците", каза Такачи.
С наближаването на поемането на председателството от Унгария лидерите в Брюксел побързаха да прокарат важни политически решения, докато Белгия все още беше начело. Във вторник например ЕС започна преговори за членство със страните кандидати Украйна и Молдова, отбелязва АП.
Орбан се противопоставяше открито и заплашваше да блокира кандидатурата на Украйна. Неговото правителство също така възпрепятства усилията на ЕС да предостави на Украйна крайно необходимото финансиране.
При все това, след като процесът на присъединяване на Украйна вече е започнал, каза Такачи, най-многото, което Унгария може да направи сега по време на своето председателство, е да забави по-нататъшните стъпки към членството на страната в ЕС - процес, който при всички положения ще отнеме много години.

c