Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Уличен артист в Добрич почиства незаконни графити за посрещането на 24 май (СНИМКИ)

Графитърът Радослав Рудачев – Руди призовава да се създават пространства за рисуване, където изкуството да е законно

Артистичният графитър Радослав Рудачев – Руди от Добрич заличава незаконни графити в центъра на Добрич. Провокиран от молба от Общината артистът се захваща да подготви района на площад Демокрация за предстоящите празненства около 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

“Хубаво е млади артисти, които започват да рисуват сега, да знаят, че да драскат по културни сгради, частна или обществена собственост е нелегално, това е вандалщина и има глоба за това деяние”, призовава артистът.

Той приканя обществото, да се създават пространства, на които да се рисува, за да има място за изява за децата-артисти, да оставят своите послания легално, без да отварят работа на институциите – полиция и община.

“Тук трябва да изглежда по-приветливо. Ние сме в центъра на града. Тук е библиотеката, театъра, администрацията. Не сме в гето”, споделя Руди.

Той е ръководител в арт академия “Art hero”, където обучава деца на улична и графити култура и непрекъснато им обяснява, че трябва да показват това изкуство на разрешени места.

Руди вече е рисувал графити на няколко частни и обществени места в града, но с разрешението на собствениците, а нарисуваното – смислено изкуство с кауза.

Пред Радослав Рудачев – Руди и младите таланти от академията му предстоят прояви в обществена полза – скоро че изрисуват малките електрически табла по центъра и кварталите в Добрич, но с разрешението на Общината. Инициативата цели децата да нарисуват нещо красиво, а хората да се зарадват.

c