Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Украйна ще създаде чатбот услуга за роднини на изчезнали руски войници

Украйна ще създаде онлайн чатбот услуга, която ще позволи на руснаци, за чиито роднини е било потвърдено, че са изчезнали в Украйна, да проверят дали е потвърдено, че те са били убити или са военнопленници, обявиха днес украински официални представители, цитирани от Ройтерс.
Киев се надява, че този ход ще окаже натиск върху Москва 22 месеца след началото на пълномащабната инвазия в Украйна и на фона на все повечето руснаци, които се опитват да получат отговори за съдбата на изчезнали войници.
Чатботът, чието име на руски език означава "Искам да намеря", ще бъде създаден в приложението "Телеграм", което е изключително популярно както в Русия, така и в Украйна.
"Руски граждани официално могат да кандидатстват по този (проект), за да получат обективна информация за техните близки…, която управляващият режим в Руската федерация крие от тях", заяви Андрий Юсов, говорителят на украинската разузнавателна служба, която се занимава с преговорите за размяна на пленници.
Най-голямата размяна на пленници между Украйна и Русия беше миналата седмица, когато 230 украински пленници – основно войници, но и шестима цивилни, бяха върнати на Киев в замяна за 248 руски военни.
Проектът ще събира информация за изчезналите войници от хората, които използват чатбота и ще я сравнява с украинските бази данни за убити, пленени и изчезнали руски войници.
Сред хората, представили проекта, бе Ирина Кринина. Тя се представи като руска гражданка и съоснователка на гражданско движение, което има за цел да открива и връща руски войници. "Ако получим подходящия отговор, например, че родственикът ви е пленник в Украйна, можете да се запишете за консултация… и ние ще организираме видеообаждане, за да потвърдим (самоличността на лицето)", каза тя.
"Това ще даде възможност на руснаци да отидат при техните власти и въз основа на това видеообаждане… да поискат (войникът) да бъде разменен", добави Кринина.

c