Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Тунизийците ще гласуват на избори за нов парламент, докато икономиката се свива

Недостиг на масло и мляко. Бойкот на политическите партии. Продължаващи съдебни преследвания срещу критиците на президента. Това е обстановката, в която тунизийците ще отидат утре до урните за първите местни избори в страната, откакто президентът Каис Сайед написа нова конституция, одобрена от избирателите миналата година, информира Асошиейтед прес.
Гласуването ще определи състава на новия Национален съвет на регионите и областите - един от компонентите на визията на Саид за промяна на политиката в Тунис - страната, която преди 12 години предизвика въстания в целия регион, станали известни като Арабската пролет.
Новата законодателна камара има за цел да се съсредоточи върху икономическото развитие и кандидатите проведоха кампания по радиото за изграждане на училища, пътища и друга инфраструктура. Това е връщане към предизборното обещание на Саид да разпредели властта и средствата далеч от столицата на Тунис. Тунис е синоним на широко критикуваната правителствена бюрокрация, чиято непопулярност спомогна за възхода на Саид. 
Но въпреки обещаната трансформация, малко са признаците на ентусиазъм по отношение на изборите и способността им да раздвижат Тунис. По време на 13-ите избори след революцията от 2011 г. има слабо разбиране за залозите, за това какво може да направи новата камара и дали гласуването изобщо има значение.
Това е позната история за Тунис - страна, страдаща от висока безработица, суша и недостиг на стоки от първа необходимост, която според рейтинговите компании е на ръба на банкрута. 
На фона на подобна липса на ентусиазъм едва 11 % от гласоподавателите се явиха на парламентарните избори миналата година, въпреки нарастващата загриженост за политическите и икономическите проблеми на страната.
Неотдавна Тунис прие нов бюджет без значителни реформи, които биха могли да укрепят икономиката или да привлекат чуждестранни кредитори. Той запазва контрола върху цените и субсидиите за брашно, електричество и горива. Това е така, въпреки че намаляването на държавните разходи за субсидии е една от реформите, които МВФ поиска в замяна на заем от 1,9 млрд. долара. 
На фона на липсата на реформи този месец рейтинговата компания "Фич" (Fitch) потвърди оценката си, че Тунис е изложен на висок риск от неизпълнение на задълженията с рейтинг CCC-, като отбеляза, че "не очаква напредък в реформите през 2024 г. в контекста на президентските избори".
Проблемите са очевидни, но сред електората не се забелязва, че се провеждат избори. Те се провеждат повече от две години, след като Сайед прекрати дейността на парламента на страната и месеци след като разпусна общинските съвети, с което допълнително разруши системите, въведени след революцията от 2011 г.
Това решение подсили възмущението, което противниците на Сайед изразяват от 25 юли 2021 г., когато той консолидира властта, замрази парламента и уволни премиера. Оттогава той вкара в затвора десетки критици от бизнес и политическата сфера, включително Рашид Гануши, лидер на политическата партия "Ан Нахда", който се издигна на власт след революцията от миналото десетилетие.
"Ан Нахда" е сред партиите, които няма да участват в изборите. Тя е част от коалицията "Фронт за национално спасение", която бойкотира изборите заедно с други партии, сред които Работническата партия на Тунис и Партията на свободните дестуриани, чийто лидер Абир Муси беше вкаран в затвора на 3 октомври за предполагаемо подкопаване на държавната сигурност.
"Политическият и социалният климат не е благоприятен за провеждането на тези местни избори, които не отговарят на международните стандарти за демокрация", заяви на пресконференция през ноември Ахмед Шеби, ръководител на водещата коалиция от опозиционни партии.
Независимият върховен орган за изборите в Тунис (ISIE), често изпраща текстови съобщения, за да напомни на избирателите за изборите. Мохамед Тлили Мнасри, говорител на органа, заяви, че е имало малко забележими нередности и че органът работи за информиране на избирателите за законодателната камара, която ще бъде избрана.
Той потвърди очакванията за ниска избирателна активност и бойкот на изборите. И в същото време заяви, че няма прагове за гласуване за избор на нова камара. А за демокрациите е важно да се осигури възможност за гласуване, каза той.
"Все още сме в процес на стабилизиране на институциите", каза Мнасри. "Именно това е демократичният преход."

c