Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Централната избирателна комисия на Пакистан отхвърли кандидатурата на бившия премиер Имран Хан за изборите през 2024 година

Централната избирателна комисия на Пакистан отхвърли днес кандидатурата на бившия премиер Имран Хан за участие в националните избори през 2024 г., предаде Ройтерс, като се позова на официални пакистански представители и медийния екип на партията му.
Седемдесет и една годишният Имран Хан, бивша звезда на крикета, е изправен пред множество политически и съдебни проблеми, откакто бе свален от поста министър-председател през април 2022 година. Той не се е появявал на публични места, след като през август бе вкаран в затвора за три години заради това, че докато е бил на поста от 2018 г. до 2022 г., е извършвал незаконна продажба на държавни подаръци.
Хан бе лишен от правото да участва в националните избори, насрочени за 8 февруари догодина, заради присъдата за корупция, но въпреки това вчера той подаде документи за участие в изборите, съобщи медийният му екип.
В списъка на отхвърлените кандидати от град Лахор, пакистанската Централна избирателна комисия посочва, че кандидатурата на Хан е била отхвърлена, защото не е бил регистриран избирател в избирателния район и защото е "осъден от съда и е бил дисквалифициран".
Медийният му екип съобщи, че комисията е отхвърлила също и кандидатурата му за участие в изборите в родния му град Мианвали.
Хан, който е смятан за най-популярния в страната политически лидер, твърди, че е обект на преследване от страна на влиятелните военни, които искат той да не участва в изборите. Военните отричат обвинението.

c