Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Трима каналджии от Добрич опитали да изнудват за още пари седем нелегалните бежанци от Израел

Седем бежанци и трима трафиканти, които са помагали при транспортирането им, бяха задържани в добричкото село Карапелит във вторник сутринта. Сигналът е подаден от местни жители.

Днес съдът в Добрич определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за тримата каналджии - жена и двама мъже. Те са обвиняеми за подпомагане на 7 чужди граждани, пресекли нелегално границата на България, да преминат през страната

Районният съд определи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, спрямо жена на 40 г. от Добрич и двама мъже – на 39 г. и на 51 г. Те са привлечени в качеството им на обвиняеми за съучастие с цел да набавят за себе си имотна облага като противозаконно са помогнали на чужденците да преминат през страната, като използвали за това МПС.

Тримата са задържани на 31 октомври, след като 7 чужди граждани били забелязани на улица в село Карапелит да търсят помощ.

Според информацията, събрана по случая, тримата обвиняеми подпомогнали чужденците да се придвижат от район, близо до границата с Република Турция, до Карапелит. Целта на чужденците, които са тръгнали от Ивицата Газа и са от Израел, била да достигнат до Западна Европа. Тримата им обещали транспорт до София. Вместо това ги отвели в къщата на 40-годишната С.А., където опитали да ги изнудват за допълнително пари.

С.А., Х.С. и К.С. са добре познати на органите на реда и са осъждани. Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Добрич.

Седмината чужди граждани също са задържани и са им повдигнати обвинения за нерегламентирано преминаване през държавната граница. След като преминали през територията на Турция, достигнали до границата с Република България и нелегално влезли в страната на неустановено към момента място. Очаква се в рамките на задържането им за срок до 72 часа бързите производства, образувани по случая, да приключат.

c