Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Три места в Добрич ще очакват любителите на европейските преводни книги в Нощта на литературата

Нощта на литературата тази година ще се осъществи на 27 септември от 17.00 ч. до 20.00 ч. на три места в града: Регионална библиотека „Дора Габе“, Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Музей в градски парк „Св. Георги“, съобщават от общинската администрация. Събитието отново ще събере любителите на европейските преводни книги и ще ги срещне с откъси от вълнуващи произведения.

Четенето в Добрич ще открият д-р Емилия Баева, Елка Димова, инж. Пенчо Керванов, Калина Георгиева, Росица Йорданова.

Място: Регионална библиотека „Дора Габе“

Четец: Дияна Боева

Дияна Боева е родена в гр. Добрич. Завършила е българска филология. Преподава български език и литература в ЕГ „Гео Милев“, редактира класическа и съвременна европейска проза. Публикува текстове в различни всекидневници, както и в литературни издания и сборници.  

Текст: „Всички погубени места“, автор Джон Бойн, Издателство „Лабиринт“, превод Надежда Розова

За книгата: „Всички погубени места“ е на класика на съвременната ирландска литература Джон Бойн. Романът идва в изящния превод на Надежда Розова. Той е продължение на феноменалния „Момчето с раираната пижама“.

Място: Дом-паметник „Йордан Йовков“

Четец: Борис Спасов

Името на Борис Спасов е свързано преди всичко с музея в Добрич. Повече от 20 години той е директор на Дирекция „Културно-историческо наследство“, днес Регионален исторически музей – Добрич.  

Текст: „Още един ден в музея“, автори Зорница Христова и Тодор Петев, илюстрации Сияна Захариева, Издателство „Точица“

За книгата: Къде в София има предмети от приказното царство Бенин или фосил от муха? Отговори на тези въпроси дава книжката „Още един ден в музея“ на Зорница Христова, Тодор Петев и Сияна Захариева. „Още един ден в музея“ e втора част на детския пътеводител на издателство „Точица“ в света на предметите и техните истории. Това е книга-пътешествие, която води децата и техните родители през софийските музеи и галерии.  

Място: Музей в Градски парк „Св. Георги“

Четец: Анелия Иванова

Анелия Иванова е родена през 1978 г. в гр. Добрич. От ранна детска възраст се запознава с музикалното изкуство и то става основа на нейния житейски път. Получава висше образование със специалност „Педагогика на обучението по музика“ с профил „Флейта“ и „Класическо пеене“ в АМТИИ „Асен Диамандиев“ – Пловдив. Кариерата ѝ като музикален педагог започва в НЧ „Йордан Йовков – 1870 г.“ като ръководител на Детски музикален театър. От 2004 г. до момента е вокален педагог, преподавател по флейта и ръководител на Арт център „Палитра“ в град Добрич. Паралелно с работата си в Центъра е била и музикален педагог както в образователни институции, така и инструменталист в Духов оркестър – Добрич. .

Текст: „Безкраят в стрък тръстика“, автор Ирене Вайехо, Издателство „Колибри“, превод Десислава Антова и Захари Омайников

За книгата: „Безкраят в стрък тръстика“ е сред най-съвършените книги за книгата и четенето. От зараждането на писмеността, през възникването на идеята библиотеките да съберат цялото познание, започвайки с Александрийската, възходите и паденията на книгата, до интересни паралели между интернет и Вавилонската библиотека на Борхес... Вайехо поднася ерудирана и интригуваща смесица от история, митология, неизвестни и любопитни факти и аналогии с днешния ден, за да увлече читателя в едно невероятно литературно приключение, което доставя духовна наслада, обогатява и внушава преклонение пред най-доброто изобретение на човешкия ум. 

c