Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Треньорът по лека атлетика Начо Петров е новият Почетен гражданин на Тервел

Почетният знак на удостоения със званието „Почетен гражданин на Тервел“ Начо Петров Колев ще бъде връчен на официална церемония. Тя ще се състои на 21 юни от 17,30 часа в заседателната зала на Общината.

Начо Петров е роден на 20.06.1937 г. в Хаджилар, Румъния. По-късно семейството му се  преселва в България. Средното си образование завършва в СПУ "Й. Йовков“ гр. Тервел, а по-късно и треньорски курс в гр. София

Започнал е работа на 01.10.1971 г. в ДФС „Септември“ гр. Тервел с председател Иван Пешков. Едни от първите лекоатлети, с които е започнал работа като треньор, са: Емил Колев, Емил Пройнов, Михаил Славов, Илиян Братованов, Марияна Гочева, Калинка Иванова, Живка Ненова, Иван Желязков и др.

Най-големите си успехи като треньор е постигнал със м.с Здравко Тодоров, многократен републикански шампион на 1500 м, 3000 м, национален състезател на България, участвал на редица международни състезания - ФИСУ, Купа Европа в Будапеща където заема първо място на 1500 м и 3000 м, второ постижение като резултат 7,56,34 за всички времена у нас.

Участвал е кросове в страната и чужбина, където винаги е бил в челната тройка. Национален състезател е за периода 1978- 1988г. Негови състезатели на участвали в кросове в различни градове, сред които Котел, Луковит, Шумен, Разград, Търговище, Силистра, Русе, Велико Търново, Дряново, Нова Загора, Стара Загора и др. където са заемали челни места.

Освен Здравко Тодоров, негови състезатели са били членове на националния отбор като Даниел Здравков, Евгени Здравков, Росен Вълев и Нягол Тодоров и са заемали места в челната тройка на републикански състезания на 800 м, 1500 м, 3000 м, участвали са на много кросове в страната и чужбина.

През 2016 г. Нягол Тодоров с постижението си на 800 м за младша възраст /резултатът му е по-добър от този при мъжете на 800 м/, където става шампион на страната, бе включен в националния отбор при мъжете и участва на Купа Европа в град Рига.

Първият негов състезател, който завършва ВИФ „Г. Димитров“, е Иван Желев. Следват Живка Ненова и Евгени Здравков вече като НСА, като Живка Ненова и Евгени Здравков са учители в СУ „Й. Йовков“ гр. Тервел. Живка Ненова вече пенсионер, а Евгени Здравков продължава да е учител в СУ "Й. Йовков“ гр. Тервел.

Дългият треньорски път, който е извървял, е бил и с подкрепата на Община Тервел през всичките тези години.

c