Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

ТПС: Ортодоксални партии заплашват да свалят израелското правителство заради "законопроекта за равините"

Две ортодоксални партии заплашиха да свалят израелското правителство, след като премиерът Бенямин Нетаняху оттегли спорния "законопроект за равините" от дневния ред на Кнесета, предаде израелската новинарска агенция ТПС.
"Законопроектът за равините" щеше да създаде стотици нови равински длъжности в общините. Критици твърдят, че той създава работни места за хора, близки до партиите "Шас" и "Обединен юдаизъм на Тората", и разширява влиянието на Главния равинат за сметка на местните власти.
Според информация в медиите председателят на партия  "Шас" Арие Дери е заплашил да свали правителството, ако законопроектът не бъде приет. Сутринта неизвестен представител на "Шас заяви" пред израелската телевизия, че "няма коалиция, няма дисциплина, а най-неприятното е, че "Ликуд" е партия, съставена от 35 отделни групи."
Правителството се опитва да се справи и с въпроса за отсрочката в армията за студентите от йешивоти. Прокарваният от правителството законопроект предвижда намаляване на възрастта от 26 на 21 години, на която студентите от йешивоти се освобождават от военна служба, като постепенно се повишава процентът на наборната служба от ултра ортодоксалната общност "Хареди".
Ортодоксалният вестник "Ха модия", свързан с "Обединения юдаизъм на Тората", предложи в редакционна статия партията да преустанови подкрепата си за мерките на Кнесета "дори с цената на сваляне на правителството".
Военната служба е задължителна за всички израелски граждани. Въпреки това първият израелски министър-председател Давид Бен Гурион и водещите равини в страната се споразумяват за статукво, което отлага военната служба за ортодоксалните мъже, които учат в йешивоти или религиозни институции. По това време в йешивотите се обучават не повече от няколкостотин мъже.
Откакто е основан Израел обаче православната общност се е разраснала значително. През миналия януари Националният статистически институт съобщава, че харедимите са най-бързо разрастващата се общност в Израел, и прогнозира, че до края на десетилетието тя ще представлява 16 % от населението. Според Израелския демократичен институт през 2021 г. броят на студентите в йешивоти надхвърля 138 хиляди. 
Този демографски ръст подхранва бурни дебати относно "споделянето на бремето" на военната служба, статута на религиозното обучение в еврейското общество и интеграцията на харедите. Дебатите се засилиха с наближаването на деветия месец на войната на Израел с "Хамас" и с надвисналата перспектива за война с "Хизбула".
Междувременно в неделя правителството подкрепи законопроект, с който се увеличава възрастта за освобождаване от военна служба на резервистите. Законопроектът бе подкрепен от министерството на отбраната, което се позовава на недостига на кадри.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС) 

c