Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

ТПС: На 90 км от бреговете на Северен Израел бе открит корабен товар на 3300 години, съдържащ стотици непокътнати чаши

На 90 км от бреговете на Северен Израел, на изумителната дълбочина от 1,8 км на дъното на Средиземно море, бе открит корабен товар на 3300 години, съдържащ стотици непокътнати чаши, съобщи Израелската служба за антики, цитирана от израелската новинарска агенция ТПС.
Тази находка е най-старият кораб, откриван някога на такива морски дълбочини, и е първото конкретно доказателство за способността на древните мореплаватели да преодоляват огромни разстояния без видимост към сушата.
Откритието бе направено по време на рутинно проучване на морското дъно, извършено от британско-гръцката компания за проучване и добив на природен газ "Инерджиън" (Energean), работеща в Източното Средиземноморие. Службата за антики определи съдържанието на товара като ханаански съдове за съхранение от късната бронзова епоха, датиращи от 14-13 век пр. н. е.
"Изглежда, че корабът е потънал заради кризисна ситуация, буря, или опит за пиратска атака. Това са две често срещани явления през късната бронзова епоха. Това е първият и най-старият кораб, открит в дълбоките води на Източното Средиземноморие, на 90 км от най-близкия бряг. Той разкрива навигационните умения на древните мореплаватели, които вероятно са разчитали на небесните тела, за да преплават Средиземно море, без да имат пряка видимост към който и да е бряг", каза Якоб Шарвит, ръководител на морския отдел на Службата за антики.
Работниците на "Инерджиън", които проучват района през 2023 г., забелязват на морското дъно нещо, което изглежда като голяма купчина кани, и се свързват със Службата за антики.
"Свързахме се с Израелската служба за антики и снимките разкриха сензационно откритие. "Инерджиън" отдели екип, който да работи с експертите на службата, за да проучи обекта отблизо, като използва нашия кораб "Инерджиън Стар", оборудван за дълбоководна работа", каза Карнит Бахартан, ръководител на отдела по околна среда в "Инерджиън".
По-нататъшното проучване и картографиране разкриха потънал кораб с дължина около 12-14 метра, превозващ стотици съдове. Калното морско дъно е скривало втори ред съдове и дървените греди на кораба. При щателна операция екипът на "Инерджиън" извади два съда от различни части на кораба, за да сведе до минимум нарушаването на целостта на товара.
В древността каните, известни като амфори, имали характерна форма с две дръжки, тясно гърло и заострена или заоблена основа, която можела да се вкара в мека почва, за да стои изправена.
"Амфорите са били предназначени за транспортиране на масово произвеждани стоки като масло, вино и селскостопански продукти. Намирането на такова голямо количество на един кораб свидетелства за значими търговски връзки между страната им на произход и древните близкоизточни земи по средиземноморското крайбрежие", каза Шарвит.
"Това е наистина сензационна находка. В Средиземно море са известни само два други кораба с товар от късната бронзова епоха - нос Гелидоня и Улубурун, и двата в близост до турския бряг и достъпни с нормално водолазно оборудване. Досега се предполагаше, че древната търговия се е осъществявала, като се е следвала бреговата линия в рамките на видимостта на сушата. Това откритие променя разбирането ни за способностите на древните мореплаватели, като показва, че те са могли да плават на огромни разстояния без да виждат сушата".
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)

c