Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Тервел посрещна празника на града 6 май и Гергьовден с богата програма

Празничният 6 май в Тервел започна в 8:30 часа със Света Златоустова литургия, отслужена от свещеник Вълчо Петров и с участието на Църковен хор „Св. Георги“ с диригент маестро Живко Колев, след което беше осветен и раздаден курбан. Животните за курбана бяха дарени от кмета на Община Тервел инж. Симеон Симеонов и почетния гражданин на Тервел Мариян Колев.

Програмата продължи на площад „Кан Тервел“, където инж. Симеонов поздрави и награди всички участници в кулинарното изложение „Пролетни празници в Тервелско“ и в алея на занаятите и изкуствата. В него участваха самодейните състави при читалищата и пенсионерските клубове, както и местни творци и занаятчии.

В 10:00 часа се проведе състезание емоционално състезание за „Най- здраво великденско яйце в Тервел“. В него участие взеха повече от 50 деца до 10 години, които се надпреварваха с писани яйца, които донесоха от домовете си. Всички „състезатели“ получиха шоколадово яйце, а победителят гигантско шоколадово яйце с изненади.

Последва поздрав към жителите и гостите на Тервел, който бе отправен от най- малките танцьори от ДФТА "Калинка Вълчева" с гл. худ. ръководител Нели Денева.

В 11:00 часа на площада пред общината заместник- кметът на Община Тервел Велчо Велчев откри първото изложение на ретро автомобили, което беше организирано съвместно с Авто-мото клуб „Толбухин“ от гр. Добрич, с председател Петър Георгиев. В изложението участваха над 17 ретро автомобила и мотори. В него се включиха собственици на ретро- возила от Североизточна България, както и маниаци от гр. Тервел. Най- старият автомобил бе производство 1929 г. – Shevrolet International. Наградата на кмета получи Жельо Пейчев - собственик на Волга като марка на возилото, което в миналото е било предпочитан служебен автомобил за градоначалниците в различни общини.

Празничната програма завърши с концерт на певицата Нели Петкова, която зарадва публиката с богат репертоар от поп и фолклорни хитове, като не пропусна да покани и децата да се включат в част от изпълненията и.

Проявите от програмата на пролетните празници на културата в Тервел продължават. На 17 май Тервел се включва в инициативата „Нощ в музея“, като тази година музеят ще бъде домакин на арт ателие „Рисуване и вино“. Арт хъб „Лъки“ от гр. Добрич и художничката Ани Ехиян ще проведат уъркшоп за създаване на картина. Музикален фон на художниците ще бъдат младите изпълнители от Вокална студия „Тервел“ и трио „Магия“ от гр. Дулово. Проявата е с предварително записване на участниците и всички места вече са заети.

На 24 май училищата, читалищата, детските градини и Общината ще организират празнично шествие по случай деня на българската просвета и култура. По време на програмата кметът на Община Тервел инж. Симеон Симеонов ще награди учители и ученици с награди от национални и международни образователни форуми.

c