Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Тервел награди културни и просветни дейци, изпрати абитуриентите от випуск 2024

В утрото на 24 май, повече от 300 души: родители, ученици, културни дейци, представители на ОД се събраха пред НЧ „ Димитър Дончев- Доктора-1893г“ от където започна и шествието. На паметника на Йордан Йовков поднесоха венци и цветя. Шествието продължи по централната улица, водеща към Общината и откритата сцена на площада, където се провеждат честванията по повод 24-ти май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и култура и на славянската книжовност.

Тържеството започна с Химн на Република България, Химн на Кирил и Методий и Химн на Добруджа в изпълнения на Вокална студия Тервел и Църковен хор с ръководител Маестро Живко Колев. Най- малките ученици от първи клас, с класни ръководители Елена Георгиева, Мирослава Желязкова и Ненка Костова показаха, че вече са грамотни и знаят много стихотворения за буквите, азбуката и техните създатели. Веднага след това поздрав към всички присъстващи поднесе инж. Симеон Симеонов- кмет на Община Тервел. Той награди номинираните от образователните и културните институции в общината отличилите се през учебната 2023/2024 година ученици, учители и културни дейци. Учениците получиха еднократни парични стипендии , а учителите- грамоти и плакети.

За дългогодишна, високо професионална дейност и цялостен принос в системата на образованието Община Тервел награди: Атанас Колев Недялков- директор на СУ „Йордан Йовков“; Галя Вълчева Димитрова- учител по история и цивилизация в СУ „Йордан Йовков“; Милка Илиева Енева- психолог в СУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел; Нехире Абдула Али- старши учител в ДГ „ Детска радост“ с. Зърнево; Еленка Костадинова Станчева- старши счетоводител във ВРБ „Просвета“.

За висок професионализъм и всеотдайност в педагогическата дейност, по предложение на ръководството на СУ „Йордан Йовков“ бяха отличени: Йорданка Николова Георгиева- ст. учител по БЕЛ и Цецка Иванова Божилова- ст. учител по математика.

Последва награждаване на екипи от ученици и техните научни ръководители.

За постигнати високи резултати от конкурси, включени в националния календар на МОН и други международни и национални ученически конкурси от СУ „Йордан Йовков“ бяха наградени: Пролетина Стоянова Добрева- ст. учител по история и цивилизация, ръководител на отличени ученици в Х Национална ученическа конференция по гражданско образование „Семейство- училище- общество“ и учениците Йордана Стоянова Йорданова 11 А клас (2-ро място за есе), Валери Михайлов Михов 8 А клас и Радостина Георгиева Стоянова 9 А клас (3-то място за презентация), Дилек Юксел Ибрахимова 10 А клас за първо място в раздел „Изобразително изкуство“ в Х национален конкурс „Мадарският конник- символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“. Всички те получиха еднократна стипендия от 195 лв. предметна награда получиха Айсун Енал Исмет- 9 А клас (3-то място в областен конкурс за есе „Какво е за теб приятелството“); Мария Стефанова Стратиева- ст. учител по английски език, ръководител на Златина Сюзан Петти 7 А клас- златен медал от международна олимпиада по английски език на английската кралска лига. Златина Сюзан получи еднократна финансова стипендия. Със същата награда бе отличен и Росен Красимиров Керанов 6 Б клас постигнато 2-ро място на областен кръг на олимпиадата по история и цивилизации отлично представяне на областен кръг на олимпиадата по БЕЛ. Предметни награди получиха Жулиан Маринов Желязков 6 А клас- за отлично представяне на областен кръг на олимпиадата по БЕЛ и Невена Тодорова Димитрова 5 А клас- за отлично представяне на областен кръг на олимпиадата по БЕЛ.

Номинациите продължиха с Гергана Тончева Томова- ст. учител по изобразително изкуство, технологии и предприемачество, ръководител на Нихал Насуф Ахмед 8 А кла- 2-ро място, категория рисунка, и сертификат от управлението на водите към ООН и Димяна Ганчева Василева 11 А клас- голямата награда за рисунка „Шарено петле“ от национален конкурс за рисунка и фотография „5-те елемента на Странджа- пространство, магия, енергия, живот и музика“ двете ученички получиха и предметни награди.

Професионалната гимназия по техника и облекло „ Дочо Михайлов“ номинира 3 от своите ученици: Елиса Сали Феим- 8 А клас (пето място в национален литературен конкурс „ Млад писател- Коледа 2023“, първо място в VII Областен конкурс за есе на тема „Какво е за теб приятелството“, класирана за участие в еколагер от конкурс за ученическа разработка на тема „Зелени умения в моето зелено училище“. Елиса получи еднократна стипендия в размер на 195 лв.. Същата награда поучи и Даная Димитрова Минчева- 8 А клас- 86,5 т. на областен кръг на олимпиадата по английски език, класирана за участие в еколагер от конкурс за ученическа разработка на тема „Зелени умения в моето зелено училище“. Билге Неджиб Мюмюн- 10 А клас- поощрителна награда в Национален конкурс „С очите си видях бедата“, класирана за участие в еколагер от конкурс за ученическа разработка на тема „Зелени умения в моето зелено училище“

За дългогодишна, високо професионална дейност и цялостен принос в системата на образованието се награди Лиляна Ненова Георгиева- мед. сестра в ДГ „Детски свят“ и ОУ „Паисий Хилендарски“ с. Безмер заедно с отбора по гражданска защита на ОУ „Паисий Хилендарски“ с. Безмер, които се класираха на второ място в областното състезание по защита при бедствия и аварийни ситуации: Айтен Емилова Алекова, Надежда Атанасова Николова, Николай Радев Радев и Селин Гюнай Сали.

От ОУ „Христо Ботев“ с. Зърнево- за активно участие в училищната и извънучилищната дейност през 2023/ 2024г награди получиха: Емине Йълмаз Сали- учител по математика и учениците: Емирхан Варол Исмет 6 клас- отлично представяне на олимпиадата по математика с достигнати максимални 21 точки при оценяването; Билге Бюлент Исмаил и Мелиса Рейхан Джелил от 7 клас.

Номинациите продължиха с Детска ясла- по случай 50 г. от основаването, за висок професионализъм и всеотдайност в дейността по отглеждане на най- малките жители на Община Тервел.

За принос в развитието на предучилищното образование и използване на иновативни методи на преподаване: ДГ 1 „“Детелина“- за придобиване на знак за качество „ E TWINNING SCHOOL LABEL”- Гинка Господинова Петкова- участник в операция „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“, Международен ETWINNING проект „Приказките оживяват“.

Диляна Колева Виликова от ДГ 2 „Здравец“- за принос в развитието на предучилищното образование и използване на иновативни методи на преподаване, участие в операция „ Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ и международна интернет научно- практическа конференция към Министерството на образованието на Московска област, приобщаване на децата билингви към образователната система.

ДГ „ Първи юни“ бе номинирана за принос в развитието на предучилищното образование и използване на иновативни методи на преподаване- за участие в национално състезание „Многознайко“ за стимулиране логическото мислене и въображение на децата и за оказани подкрепа и съпричастност в реализирането на кампанията „Силата на ръцете“ на фондация „Нашето бъдеще“. Заслуги за това се дължат на детските учители Галина Красимирова Тончева, Росица Великова Пейчева, Стилияна Василева Георгиева, Татяна Динева Тодорова, Семиха Сабит Неджибова, Ивелина Иванова Димова.

ЦПЛР „ Малкият принц“- по случай 20 г от създаването на общинска ваканционна програма „Наше лято“, високо професионална дейност и цялостен принос в системата на образованието бе номинирана и наградена Цанка Ненова Жечкова- по случай 10 години от създаването на ателие по керамика и грънчарство в ЦПЛР „Малкият принц“ и активно участие в образователния и културния живот на Община Тервел.

За принос в развитието на културния живот на Община Тервел, за съхранение, развитие и популяризиране на добруджанските традиции: Невена Куртева Денева- председател на НЧ „Д. Дончев- Доктора- 1893“; Галина Йорданова- читалищен секретар на НЧ „Дора Габе“ с. Жегларци.

За дългогодишни танцьори в ДФТА „Калинка Вълчева“, допринесли за популяризирането на фолклора на български и международни сцени- Таня Димитрова, Виктор Дойчев и Ясен Русков получиха грамоти.

Празникът продължи с поздрав към наградените с танци от СК „Каприз“ с ръководител Живка Ненова и ДФТА „Калинка Вълчева“ при НЧ „Димитър Дончев- Доктора-1893“ с гл. художествен ръководител Нели Денева.

В 18.00ч на площада в града, абитуриентите се събраха за да покажат своите бляскави тоалети да направят снимки за спомен със своите родители, близки и познати. Качени на своите лъскави автомобили потеглиха за „голямата“ вечер, която се състоя в ресторант „ Север“, който ги посрещна с пищна украса, дело на Добринка Цонева, Ангелина Станкова и Надежда Дякова. настроението до ранни зори се погрижи DJ Митко Енчев.

Благодарности от Община Тервел към целият персонал на ресторанта и към всички допринесли за това, магията на вечерта да остане незабравим спомен в сърцата на всички празнуващи.

 

c