Неделя, 21 юли 2024

21.07.2024

Последвайте ни

Температура от 39 градуса е измерена в Шумен днес, от утре се очакват валежи с възможност за гръмотевици и градушки

Максимална температура от 39 градуса е измерена в Шумен днес следобед; от утре на места се очакват валежи, които е възможно да са придружени с гръмотевици и градушки. Това съобщиха за БТА от местната хидрометеорологична обсерватория. Според данните им на днешния ден най-топло е било през 2007 година, когато в града са отчетени 38,2 градуса и отново е имало три поредни горещи дни. 
Шуменските метеоролози не обявиха температурен рекорд за днешния ден за разлика от вчера, когато съобщиха и за други медии, че температурен рекорд от 38,6 градуса е регистриран в областния град. 
Прогнозата на местните синоптици за следващите дни е, че температурите ще започнат да спадат незначително, да се развива купесто-дъждовна облачност, а краткотрайните превалявания и валежи на места е възможно да бъдат придружени с гръмотевици и градушки. За утре очакваната максимална температура в Шумен е 34 градуса.
Улиците в областния град се оросяват, а общински служители и днес раздаваха безплатна минерална вода на шуменци, заради жегите. 
Със заповед на кмета на Шумен проф. Христо Христов се забранява ползването на питейна вода за непитейни нужди в седем села. 
Водата от само една обществена чешма в Шумен е годна за пиене, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в края на юни, след изследване на водата от седем водоизточника в града.
Градушка, придружена със силен дъжд и вятър, се изсипа над Шумен на 12 юни. Ледените късове падаха близо 20 минути. Най-големите от тях бяха с размерите на голям лешник и малък орех, около 20 бяха получените сигнали в пожарната в града. Градушката в района на града нанесе най-големи щети на пшеницата. Имаше и данни за 100 процента нанесени щети за 300 декара овощни насаждения. 

c