Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Темата за род и език неслучайно се обсъжда в българското училище в Болград, каза Светла Кьосева, главен редактор на сп. „Хемус“ (Унгария)

Темата за род и език неслучайно се обсъжда в българското училище в Болград – първата българска гимназия, каза Светла Кьосева, главен редактор на българско-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“. Тя е сред участниците, включили се онлайн във втория панел „Знанието за род и език в българските медии“ от 19-ата Световна среща на българските медии. Форумът продължава до 21 юни, а дискусиите са в три града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности.
„Самата аз съм тясно свързана с образованието. Много години работих в българското училище в Будапеща. 15 години бях негов директор. То е само на 105 години, но знам каква огромна роля е имало за запазването на 3-4 поколения българи в Унгария. Разбирам притеснението на Ясен Дараков как още второто поколение понякога изгубва езика си. Това наистина често се случва, когато хората живеят в диаспора и са разпръснати. Затова, най-важната роля, не само на училището, но и на всички български институции, организации и медии, е да създава българска среда, да създава среда, в която хората,  децата да могат да ползват своя език, да говорят, да практикуват български. Така че, както училищата, така и медиите, имат много важна роля в това отношение“, каза Светла Кьосева.
„Нашето списание излиза вече повече от 30 години и е депозирано както в унгарската, така и в българската национална библиотека. А отскоро, всичките броеве от 1991 година насам са в един от най-големите сайтове за периодичен печат в Унгария. На неговите страници е събрана изключително голямо богатство, което проследява историята на общността, връзките между България и Унгария, мястото на българите в унгарска среда“, каза още Кьосева.
„В същото време, ние се опитваме да привлечем различни сътрудници не само от Унгария, от непосредственото си обкръжение, а и от България, и другите общности. Искам да спомена, че сме публикували и български автори от Бесарабия – мишо хаджийски, Бурлак, Георги Върбанов“ добави главният редактор на „Хемус“.
По думите й много е важно към кого е насочено изданието: „Нашето списание е двуезично и е двуезично не просто, защото една част от българите – четвърто поколение, не винаги са в състояние да възприемат един по-висок текст, а защото то осигурява връзка със средата, в която живеем“. 
Според Светла Кьосева темата за рода и езика има аспекта: „От една страна, има обединителна сила, но има опасност да ги отдели, да ги изолира от средата, в която живеят. Общност, която се изолира, би могла  да се капсулира в себе си. И тук, може би, може да търсим обяснението защо час от българите в чужбина имат предпочитания към националистически партии и идеи, въобще. Другият аспект на темата за рода и езика е обръщането към средата, в която живее общността. Този стремеж да представиш своята култура, да я покажеш пред близки, познати и приятели, а по нататък тя  може да  тръгне и да поеме своя път и сред другите членове на обществото. Разбира се, този аспект също крие своите опасности, защото той може да доведе до бърза асимилация“.
БТА организира 19-ата световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“ АД, Евроинс Иншурънс Груп, Пощенска банка, СОФ Кънект - операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.

c