Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

ТАСР: Президентът на Словакия иска работна резиденция в Банска Бистрица след летните отпуски

Президентът на Словакия Петер Пелегрини заяви при днешното си посещение в град Банска Бистрица, че е дал инструкции още отсега администрацията му да предприеме необходимите стъпки, за да възстанови дейността на регионалната президентска работна резиденция, помещаваща се в Държавната научна библиотека в града, съобщи словашката новинарска агенция ТАСР.
След прекъсване от повече от три години държавният глава ще бъде там няколко пъти в годината и ще пътува до околните райони на Централна Словакия. Пелегрини добави, че след лятната отпуска би искал тържествено да пререже лентата и да открие работното място.
„Когато встъпих в длъжност, казах, че не искам да бъда президент от президентския дворец в Братислава. Искам да бъда президент на народа и да прекарвам възможно най-много време в регионите на Словакия, разбира се, докато изпълнявам отговорно всички международни и национални задължения, които ме очакват в Братислава. Не искам излизането ми от столицата за посещения в различни точки на страната да е събитие. Няколко пъти в годината планирам да работя от резиденция в Банска Бистрица, така че президентската администрация да е по-близо до хората, които живеят и работят в Централна Словакия“, каза Пелегрини.
 Държавният глава напълно подкрепя темите, които областният управител на Банска Бистрица Ондрей Лунтер и кметът на града Ян Носко повдигнаха при срещата си с него. Тримата обсъдиха липсата на стратегически инвеститори в района, възобновяването на гражданския въздушен транспорт на летище „Сляч“, продължаването на автомагистралата, която свързва Търнава, Нитра и Банска Бистрица, както и здравеопазването и социалните услуги в региона.
(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и ТАСР)

c