Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

ТАСР: Днес беше открита церемонията по реставрирането на имението „Русовце“ в Братислава

Реставрацията на „Русовце“, неокласическо имение, разположено в едноименния квартал на Братислава, церемониално започна днес с присъствието на вицепремиера Роберт Калиняк, генералния секретар на правителствената администрация Юрай Гедра и представители на компанията изпълнител, съобщи словашката новинарска агенция ТАСР.
Самата работа ще започне в следващите няколко дни. 
Реставрацията на обекта на националното културно наследство трябва да приключи през 2029 година. Целта е сградата да се реставрира, така че да се използва за официални представителни функции, докато едновременно да е достъпна за обществеността. 
„След 22 години разговори за реставрирането на имението „Русовце“ и след пет години обсъждане на обществените поръчки, най-накрая сме на финалната права и в същото време в началото“, заяви Гедра. Той благодари на всички, включително на своя предшественик, за съдействието. 
В допълнение към процедурните въпроси, свързани с обществената поръчка, Гедра посочи събирането на  средствата като най-сложния въпрос. „В началото на проекта очакваната цена на реставрацията беше около 85 млн. евро, докато крайната сума на обществената поръчка стана 105 млн. евро“, заяви той.
Калиняк обяви подкрепата си на генералния секретар на правителствената администрация при реставрацията на паметника. „Искаме обектът не просто да служи на жителите на Братислава, но и да е гордост за столицата и всеки, който идва в града да може да спре, да го посети, както и прилежащия парк“, заяви той. 
Имението отива под управлението на правителствената администрация. Планът за реставрацията беше одобрен от тогавашното правителство през август 2012 година. Търгът беше обявен в средата на декември 2019 г., но процедурата беше забавена от няколко процесуални въпроса, свързани с възражения, изпратени по време на различните стадии на обществената поръчка. Агенцията за обществени поръчки на Словакия разгледа възраженията около търга. Окончателното решение, отхвърлящо възраженията около конкурса за реставрацията и компанията изпълнител, влезе в сила на 6 юни. 
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТАСР)

c