Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Световноизвестен турски квартет ще гостува в Добрич за Седмицата на камерната музика

На 26 април, в последния концерт от Седмицата на камерната музика „Константин Илиев” 2024, пред добричката публика ще се представи струнен квартет „Борусан“ от Турция. Квартет „Борусан“ е в състав Есен Киврак - 1-ва цигулка, Нилай Санчар - 2-ра цигулка, Ефдал Алтун - виола, и Нил Кокамангил – виолончело.

Формацията е основана през 2005 г. от маестро Гюрер Айкал. В резултат на сътрудничеството си с фондация Maggini в Швейцария са им предоставени изключително ценни инструменти. Освен в Süreyya Opera House в Kadıköy, Истанбул, квартетът се радва на голяма популярност в Турция и чужбина. Участвал е в най-реномираните музикални фестивали и е изнасял концерти на световни сцени, като КарнегиХол (НюЙорк), Wiener Konzerthaus (Виена), Concertgebouw (Амстердам), Philharmonie de Paris (Париж), Konzerthaus (Берлин), Le Corum (Монпелие), SchlossElmau (Германия), L'arsenal (Метц) и др. Компактдискът им от 2017 г. е обявен за камерен запис на месецаот BBC Music Magazine. Ансамбълът концертира активно по цял свят.

Припомняме, че в първия ден от Седмицата – 23 април, концерт ще изнесе Български камерен оркестър Добрич, под диригентството на маестро Арто Чифчиян. Вторият концерт ще бъде на известните български музиканти Георгита Бояджиева-Николова– виолончело, Росен Идеалов – кларинети и Владимир Вълчев– пиано. Тримата именити музиканти са солови и камерни изпълнители в различни ансамбли и за първи път ще свирят като трио в този състав.Те ще почетат 100 годишнината от рождението на патрона на Седмицата Константин Илиев с неговите Седем багатели за кларинет и виолончело. Ще звучат още Патетично трио от Михаил Глинка, Trioserenade от унгарския композитор БалашСуньог и една от най-значимите камерни творби на  Йоханес Брамс - Трио оп. 144 за кларинет, виолончело и пиано.

Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ продължава с концерт на Анна Карадимитрова- сопран, и Божена Иванова – пиано. На 25 април от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ двете имена от Държавна опера - Русе ще ни поднесат изяществото на глас и пиано. Програмата е разнообразна – от арии и песни от мюзикъли до Панчо Владигеровите „Новелети“.

Билети за концертите могат да се купят на касата на Концертна зала „Добрич“, от понеделник до четвъртък, 10.00 – 17.30 ч., тел. 0899560602. Цената е 5 лв., а за пенсионери и учащи се 2 лв.

 

c