Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Световна среща за ваксините за Африка ще се проведе в Париж

Редица африкански лидери, донори и представители на фармацевтични групи се събират днес в Париж за среща на върха, посветена на производството на повече ваксини за Африка, засегната сега от епидемия от холера, предаде Франс прес.
Световният форум на иновацията и на ваксинационния суверенитет е съорганизиран от Франция, Африканския съюз и Съюза за ваксините.
Очаква се по време на събитието да бъде обявен механизъм за финансиране за над 1 милиард долара за производството на ваксини в Африка. Сега континентът произвежда едва 2 процента от ваксините, които използва.
Акцентът ще бъде поставен върху финансирането на ваксини срещу холерата.
Освен инвестиции в производството на местно ниво на ваксини ще е нужно и обучението на персонал и засилване на законодателната рамка за предоставяне на ваксините.
С тази роля ще бъде натоварена Африканската агенция за лекарствата, която е в процес на създаване и която ще следи органите, пускащи на пазара ваксини и други здравни продукти.
В Париж за форума ще дойдат лидерите на Сенегал, Гана, Руанда и Ботсвана, директорът на Световната здравна организация, представители на банки, производители на ваксини. Френският президент ще използва повода на срещата, за да проведе разговори с някои африкански лидери.

c