Понеделник, 27 май 2024

27.05.2024

Последвайте ни

Среща със Здравка Евтимова в Балчик организира библиотеката към НЧ “Паисий Хилендарски”

Има общо между Перник и Балчик – в Перник не се предаваме, а в Балчик два пъти повече не се предавате. Това сподели писателката Здравка Евтимова с ценителите на творчеството й на среща в Балчик. Тя беше организирана от  библиотеката към НЧ “Паисий Хилендарски – 1870”.

Евтимова разказа лични истории, за стъпките от детството до професионалната си кариера, за премеждията у дома, за първата си публикация, за продадените шипки от близкия хълм, за да си закупи първата пишеща машина, за първата си награда “Чудомир” и как майка ѝ не повярвала, че дъщеря ѝ печели 1000 лева за разказите, които баща ѝ е разказвал.

"От тези истории изводът е, че, за да ти повярва някой, трябва много ясно да говориш. Когато се говори за обич, не трябва да се говори само с думи, а да му направиш чай, да го изненадаш, или дори да му се скараш, когато не е прав. Ти притежаваш само онова, което си дал. От нас зависи дали да бъдем щастливи или да не бъдем щастливи”, каза Здравка Евтимова.

На въпрос от читателите в залата дали изкуствения интелект ще навлезе в алгоритъма на разказите на Евтимова, писателката обясни, че ИИ може да борави с огромна база данни и да създава прекрасни сценарии с множество обрати. На този етап ИИ не може да схвана това, как един човек може да бъде всичко за теб, как една майка обича детето си. Ако ИИ се научи как да усеща тези неща, той вече няма да бъде ИИ, а ще бъде нов тип човешко същество. Но няма такъв Иаи, който да слезе на полето и да засади дръвче. Затова, нека да го използваме нашия живот да бъде по-облекчен, но ние да водим със стотици хиляди обиколки, затова, че сме хора, защото имаме човечност.

c