Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Собственикът на „Ради Бред“: Козунакът ще бъде по-скъп, а потреблението – по-слабо

Козунакът за Великден ще е по-скъп, а потреблението ще падне – такива са прогнозите на производителите от бранша.

„Нормално е потреблението на козунак за Великден тази година да е по-малко, на база на всичките стресови ситуации, през които преминаваме. То се вижда, че има по-малка покупателна способност и хората се ограничават. Нормално би било ако преди хората са вземали за празничните дни по 4-5 козунака, сега да вземат двойно по-малко. Да, очаквам да има спад в продажбите“, коментира за Про Нюз Добрич Радослав Райков – майстор хлебар и собственик на бутиковата пекарна „Ради Бред“.

Според него ще има производители, които тази година ще се откажат да правят сладкия хляб. „Чувам, че някои колеги тази година няма да предлагат козунак заради високата цена на брашното и другите суровини за производството, високите енергийни разходи, газта, тока. Нещата стават почти неконтролируеми. Човек не знае какво да заложи в себестойността на продукта като енергиен разход. Затова много хора се отказват да произвеждат козунак“, казва Райков.

Както всичко останало и цената на козунака няма да е както през миналите години. Сладкишът на „Ради Бред“ ще бъде с 25-30% по-скъп. Миналата година е струвал 8 лева.

„7 години, откакто произвеждам козунак, цената му е била 8 лева. Но тази година няма как да остане такава. Аз съм помислил и съм си направил калкулацията. Моят козунак ще бъде 10 лева или малко отгоре“, посочва Райков.

Сладкото изкушение на „Ради Бред“ е запазена марка на пекарната и се произвежда по един и същи начин всяка година. Прави се от основно козуначено тесто, с пълнеж от локум, стафиди, орехи и шоколад. Отгоре козунаците са намазани с меден сироп и посипани със захаросан препечен кокос. „Така тръгнахме първата година и винаги са се получавали сполучливи козунаци. Сега ще ги правим за осма година“, казва пекарят.

Записани клиенти за козунаците на „Ради Бред“ има отсега. Ще има и за свободна консумация, но тази година пекарната буквално ден за ден ще се съобразява с обстановката и ще решава по колко да произведе. Първите сладки хлябове ще бъдат пуснати след 11 април, ще има всеки ден, до 23 април. Приемат се поръчки – по телефон или на място.

Според Райков, в Добрич, извън големите производители „Добруджански хляб“ и „Савимекс“, още 5-6 пекарни ще предлагат козунак за Великден.

c