Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Служебното правителство, назначено от президента, положи клетва пред Народното събрание

На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев, с премиер Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите, съгласно последните промени в Конституцията. Това се случи в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова.
„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, гласи клетвата. След това прозвучаха химните на България и Европейския съюз.
Тази сутрин президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състав, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев. Единствената промяна в състава е  външният министър -  поста заема Стефан Димитров, вместо първоначално номинираният Ивайло Ценов.
Румен Радев насрочи и за 9 юни изборите за членове на Европейския парламент и предсрочните парламентарни избори – „две в едно“.
На 5 април кандидатът на служебен министър-председател Димитър Главчев представи проект на структура и състав на служебен кабинет.Според така издадения днес указ от държавния глава има една промяна в състава на служебния кабинет. Служебен министър на външните работи ще бъде Стефан Димитров, а не Ивайло Ценов. 
 
 

c