Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

След приемането на нова конституция в Чад министър-председателят обяви, че подава оставка

Министър-председателят на Чад днес обяви, че е депозирал оставката си пред президента Махамат Идрис Деби след приемането с референдум на новата конституция на Чад, предаде Франс прес.
Съобщението на Салеб Кебзабо в социалните мрежи гласи: „В съответствие с републиканската практика след обявяването на новата конституция аз и правителството ми подаваме оставка пред временния президент“.
Ако Кебзабо не бъде преназначен, на негово място ще бъде назначен нов министър-председател.
Върховният съд на Чад потвърди вчера резултатите от референдума, чрез който беше утвърдена новата конституция, при чийто разпоредби ще се проведат изборите в края на следващата година.
Управляващата в продължение на две и половина години военна хунта в централноафриканската държава е получила 85,9% подкрепа за предложената от нея конституция, като гласовете „против“ са 14,10% при 62,8% избирателна активност.
Новата и старата конституция не се различават особено, като отново е дадена голяма власт на президента.
Махамат Деби беше обявен за временен президент на 20 април 2021г. от въоръжените сили на страната, представлявани от военна хунта от 15 генерали. Преди това баща му беше управлявал  „с желязна ръка“ страната в продължение на 30 години.
Първоначално Деби беше поел ангажимент изборите да бъдат произведени 18 месеца по-късно, като той самият не се кандидатира за президент, но междувременно управляващите продължиха преходния период на две и половина години и му дадоха право да се кандидатира в предвидените за 2024 г. избори.

c